Předchozí 0387  
str. 384
v sobotu, dne 22. dubna 1922 ve dvoraně Národní budovy 321— 325, vých. 73. ul. New York. Původně nazýval se spolek »Vršovci«. Jiráskovo drama »Chodové« (Psohlavci) zavdalo podnět, źe k návrhu J. Kuchaře přijali jméno statečných obránců českých hranic, Chodové.    Č. Zíbrt.
Kroje slovenské r. 18Í7. Psal jsem již v Českém Lidu o této sbírce. Otiskuji doslova knihkupecké oznámení o těchto typech a krojích slovenských. »Slovák Petr Bohúň, učeň malířské akademie v Praze vydal druhý obraz Uhersko-sloven-ských krojů, na kameně rytý a u vdovy Machkové v Praze tlačený, představující, jak podpis svědčí »Slováky z Važce v Liptově.« Mladý vysokorostlý jonák v krbcích a těsných spodcích, s krátkým velmi ozdobně vyšívaným kožíškem na těle a opentleným širákem na hlavě, kráčí vedle spanilé Slovenky v modré suknici, s červeným vlněným pásem, jehožto konec přes ruku převěšeny má, v korsetce a bílé košili, a s ozdobným čepcem na hlavě. Vyvedení obrazu, toho jako předešlého (viz Poutníku ročník L, str. 192) jest čisté a vkusné, prodávají se oba částečně malováni po 30 kr. stř. v Praze v Široké ulici č. 739-2, a v knihoskladu Jar. Pospíšila.« (Poutník, v Praze, 1847., II. str. 31).    Č. Zíbrt.
Nová píseň o Americe. »Novou píseň o Americe«, otištěnou v »Č. L.« XXIX., č. 1., zařadil r. 1874 Frant. Bartoš do »Anthologie z národních písní československých«. Vynechal pouze 3. sloku a něco málo změnil v textu. Nevím však, z které sbírky ji převzal. Proto nemohu určiti, vyšla-li již před rokem 1856, zda-li ji tedy otiskl Ant. Hanousek z některé sbírky tištěné nebo naopak.    Fr. Cajthaml-Liberte.

Předchozí