Předchozí 0023 Následující
str. 20

1. Chtěl jsem piet koláče, nebylo peněz, sotva že jsem na té kvasnice snes mouku se vyvěřit, jabka, perník taky a všecky věci.

2. A nejhůře bylo o té kvasnice, třikrát jsem pro ně byl, snad ještě více sládek na mě broukal kvasnic mně nenechal a tub ylo zle.

3. Když jsem přišel domů, žena se ptala, nesu-li kvasnice hned se sháněla, já jí odpověděl, že jich sládek neměl, a tu bylo zle.

4* Popadla přeslici za mnou se hnala, velkej kus od domu pořád mě prala, tu mě porazila, co nejvíc činila, nic do tě není.

5. A já se obrátil a šel ku Praze tam jsem kvasnic dostal a spěchám zase, opět smutek držte, zmrzly mně na cestě, co žena řekne?

6. Když jsem přišel domu, byl už Štědrej den, jen ty má ženuško mouku s pece vem kvasnice juž máme hnedle zaděláme, neb už čas máme.

7. Byli jsme hotovi za malou chvili, najedno do pece jsme je vzadili, jak první vytáhla, hned ho rozlomila, on byl srazily.

8. Ona s velkou zlostí u pece stála, zubama skřípala, vlasy trhala, ty nešťastný osle, ať tě kdo kam pošle, nic nevyřídíš.

9. Popadla lopatu, za mnou se hnala, velký kus od domu pořád mě prala, tu mě porazila, co nejvíc činila, nic do tě není.

10. A já od té doby doma jsem nebyl, jsou-li koláče v peci to ještě nevím, koladovať musím, o kus chleba prosím, těžce se živím.

11. Protož, milí páni kolady dejte, jaké já hody mám, sobe nepřejte, nerozlobte ženy, neb velkou zlost mají, pozor si dejte.




Předchozí   Následující