Předchozí 0035 Následující
str. 32
kterou si vydobil čestné místo v naší literatuře kulturně-historické i Udovědné. — Počal vycházeti r. 1891 ze redakce tehdejšího docenta dra Lubora Niederleho, který redigoval část praehistorické archaeologie i anthropologie, kdežto kulturní historii i lidovědu (etnografii a folkloristiku) řídil docent dr. Čeněk Zíbrt. Tak vyšly 4 ročníky Českého Lidu. Od 5- ročníku věnoval se prof. dr. L. Nie-derle Národopisné výstavě a založil svůj odborný časopis. Dr. Čeněk Zíbrt vydával dále sám Český Lid a časopis jeho ovládla jen kulturní historie a lidověda — až do vypuknutí světové války r. 1914, kdy vyšel ročník 23., do té doby v nakladatelství     B. Šimáčka.

Po přestávce devítileté podařilo se vzkřísiti zaniklý měsíčník a neutuchající snaha Zíbrtova, zachovati budoucnosti obraz života lidu československého z minulosti i přítomnosti, nalezla v obětavém a nadšeném nakladateli J. Svátkovi uskutečnění.

Prof. dr. Čeněk Zíbrt věnoval do dneška 29 let poctivé práce drahému národopisnému sborníku a těší se, že podařilo se mu udržeti časopis na výši požadavků vědeckých a zároveň pokladnicí sběratelskou pro lidové podání i lidové umění.

    Zdena Hochova.

Za churavého prof. dra Č. Zíbrtařídí Český Lid, podle jeho pokynů, jeho žačka na universitě paní Zdena Hochová-Brožíková, bývalá správkyně knihovny Českého zemského archivu v Praze, která je horlivou, neúnavnou, nadšenou a nezištnou spolupracovnicí, jak Českého Lidu, tak jeho soukromých prací a děl, vydávaných v posledním desítiletí.

    Red.

Žádáme všechny, kdož dosud posílali publikace pro referáty v Literárních rozhledech, aby dále zasílali: Redakci a administraci Českého Lidu, Smíchov, Husova tř. čís 7- Literární příspěvky z oboru kulturní historie, lidovědy (ethnografie i folkloristiky) přijímá prof. dr. Čeněk Zíbrt (Praha II., Ostrovní 23) nebo paní Zdena Hochova, Vinohrady, U vodárny čís. 12.


Předchozí   Následující