Předchozí 0034 Následující
str. 31
věsti, že v kraji straší! Kdo to mohl jiný býti, než cigánka, která přec podle úsudku lidu již za živa čarodějnicí byla? Tedy ven z hrobu s ní a učiniti ji neškodnou. Jakého druhu asi strašení to bylo, že k uvarování jeho na čelist mrtvoly přivěsili zámky, vysvětlit si nemohu. To snad dovede někdo jiný, obezna-lepší v pověstech a strašidlech. Snad by se nalezl nějaký záznam ve farních matrikách neb farních neb obecních archivech tamního okolí; snad by bylo záhodné, prozkoumati archiv vrchností, jimž kdysi kraj ten přináležel.     (Jindřich Štoček, farář.)

Směs.

Farní robotíři ve Velešíně r. 1785. Eoku 1785 dne 11. Juli byl ten den zármutku téhož obzvláštního milovníka (t. j. farář Jan Mikšíček) té zahrady (farské). Jak obyčejně po mši svaté jdouce do té zahrady, okolo ^10. hodiny, nechal jeden jabloňový strom starý skrze pacholka potit, ten strom padnouc u přítomnosti jeho, řekl podobenství: »Tak jak ten strom jsa starý poťat upadl, tak bude i se mnou,« obrátiv se pryč, chtíc dolními dveřmi na trávník k robotířům jíti, upadl na zem a... vypustil ducha svého ...«    Dr. Jan Zítek.
Hrách, ječmen, oves, víno, všecko svěceno o vánocích. V rodinných zápiskách mého praděda Martina Materky zázname náno jest při roku 1747: »V pondělí bude Hod slavný Božího Narození a v úterý bude v chrámě Páně Matky Boží, v zasvěcený svátek sv. Štěpána dle obyčeje světiti, hrách, ječmen a oves. Ve středu bude se ve svátek sv. Jana Evang. světiti víno.« Obyčej ten v Kutné Hoře již jest úplně neznámý, a nebylo mi možno již jeho původ nebo význam zjistiti.     Ant. Materka.

DO TŘICÁTÉHO ROČNÍKU ...

Národopisný sborník Český Lid, věnovaný studiu lidu československého v Čechách, na Moravě, ve Slezsku, na Slovensku a v Podkarpatské Rusi, počíná právě svůj třicátý ročník. Letos poněkud opožděně vychází 1. sešit. Vážná choroba redaktora prof. dra Čeňka Zíbrta, která ho postihla v létě v Krkonoších, kde prožíval chvíle odpočinku v milém, horském městečku Vysokém nad Jizerou, znemožnila, aby jako jiná léta počal s vydáváním Českého Lidu hned po letních prázdninách.

Dvacetdevět let pilné práce má za sebou Český Lid, práce,


Předchozí   Následující