Předchozí 0043 Následující
str. 40

pustili a tudy i tvůj spravedlivý hněv proti sobě zbozovali: a pokuty hrozné, časné i věčné na sebe uvozovali: toho již z celého srdce litujeme, hříchův svých želíme s velikým svědomí našeho stížením na ně zpomínáme a těžkosti jich snášeti nemůžeme. Ale poněvadž ty, milosrdný Pane Bože náš: jsa žá-dostiv všechněch hříšných spasení ráčil jsi zaslíbiti: že když se ? tobě utečeme, obrátí všecka provinění jich, ráčíš jim odpustiti: Otče náš, kterýž jsi na nebesích: ? tobě se utíkáme a důvěrně žádáme: račiž vedle téhož milostného' slibu nad nimi se smilovati podle zásluhy syna svého milého: Pána našeho Ježíše Krista.

Vánoční. O Bože, kterýže maje lítost nad lidským pokolením, ráčils na ně pohleděti vokem svým laskavým, kdyžs syna svého milého ráčil nám dáti, k nám jeho sem vysiati, jehožto vtělení všecka Tvá církev těchto dnův "pamatuje a z toho daru nesmírného tobě velice děkuje, kdežto i my bídní a nedostateční modlíce se žádáme: účastná učiň nás toho velikého dobrodiní. Za to tebe prosíme, abychom z něho dnešní den se radujíce tebe vždy v paměti měli, majíce na dobrodiní tvého milého syna, pamatovali. O drahý pane náš, prosíme, neopouštěj nás po rodování téhož tvého syna milého, kteréhožto Panna Maria přidala do života svého způsobem ducha svatého, jenž nás dnes obdare rač potěšiti, hříchy vodpuště milost svou dáti a po smrti do" věčného života přijíti, v němž přebýváš a kraluješ jsa B. p.

Velikonoční. Bože, jenž jsi dnešní den skrze'jednorozeného Syna tvého ? věčnému životu nám dvéře skrze přemožení smrti otevřel, náboženství naše, kdež předchaze vdýchás, také pomáhaje konaj.

Pane Bože. jenž náis vzkříšením Syna svého> ouročně obve-seluješ. račiž nám dáti milostivě, abychom skrze tyto časné body. kteréž světíme', mohli ? radosti věčné přijíti.

Duch Svatý. Pane Bože, rač nám ducha své lásky seslati, aby, kteréž jsi svátostmi velikonočními ráčil nakrmiti, učinil svou dobrotou svorné.

Jan Matuška:

Zažehnávání mračen.

(Vyňato z rukopisného »Nebe Klíče« z r. 1759.)

Poroučím vám mračna a bouřlivé povětří skrze všemohouc-nost Boha + Otce, skrze moc Syna + Božího a skrze sílu Boha Ducha + svatého, abyste ihned od vaší bouřky přestaly


Předchozí   Následující