Předchozí 0045 Následující
str. 42

vážil, neb podobných dokud živ bude nenajde.« Potom pan hrabě, když na smrtelné posteli ležel, takové knihy člověku ze Řepník daroval, odkuď se pak tajnosti o klokočku po celém Chrudimsku rozšířily:

1. Dřevo nebo strom klokočkový má na sobě jádra, která mají tuto moc. Když jest mor, usuš částku jader, utluc je na prášek, pak každé ráno usuš topinku, vinným octem ji polej a tím práškem posýpej a kousek sněz a octem zapí. To povídám a sobě pamatuj, kdybys měl třebas padesát vnitřních bolestí, všechny se rozplynou.

2. Jestliže bys hlízu neb pliskýř zevnitř vyvrhl, tehdy usuš topinku, polej ji octem a práškem ¦ tím posýpej, zavaž to v hadr a na bolest přilož a nech to do třetího dne. Bolest se sebere a vyteče a tak sám se zhojíš s pomocí boží.

3. Ty měšejčky, v kterých jádra klokočková bývají, usuš, a prášku z nich udělej. Eáno a večer vykuř tím světnici, kde líháš a s pomocí Boží od zlého povětří nakažen nebudeš. Při tom také můžeš každý den snísti těch jader klokočkových kolik se ti zlíbí a v nakaženém povětří zůstaneš zdravý.

4. Též dobytku ovčímu jest klokoč prospěšný a užitečný. Usuš jádra i s měchýřkem, pak udělej prášku co můžeš nejvíce, zaopatři si popela: dubového, lípového, hruškového a jabloňového; pak natrhej, usuš a na prášek zdělej: žíhavky, též drobné kopřivy i s kořeny, přidej ? tomu soli, co rozumíš, zmí-chej vše dohromady a dávej ovcím do korejtka, jak budeš rozuměti. Z jara třikráte, v letě čtyřikráte, na podzim pětkráte a v zimě šestkráte. Jak dlouho ovce míti budeš, třebas dvacet let, tedy žádná se nenakazí, ani neumře, leč starostí. Ale tak dlouhé držení starých ovcí není radno a odporučuje se je pro^ dáti a mladších zakoupiti. Účinek uvedeného receptu je neomylný, že ovce dle tohoto panaučení vyživované se nenaka-zejí a nezemřou, byť i společně v stádě žily, v kterém většina ovcí nakažlivou nemocí mnoho škody utrpěly.

5. Když z jara venku mokro, neb když prší, nech ovce jakož i jiný dobytek doma. Když jim v létě ???? v zimě potravu dáváš, tedy ? tomu přimíchej podle receptu zhotoveného prachu, aby to jedly. Při tom se svatosvatě slibuje, že se dobytek šlechtit bude a žádná čarodějnice mu neuškodí, ani kravám mléko odníti moci nebude.

6. Vezmi kořen a listy klokočkové, vař to v potokové vodě, osol a dávej častě dobytku, co by se jednou mohli napíti, to je věc velice užitečná.

7. Klokočkovou hůlku vzíti, na krchov jíti v Bílou sobotu aneb před Sv. Filipem a Jakubem před východem slunce: po-


Předchozí   Následující