Předchozí 0046 Následující
str. 43

stav hůl na hlavu a uhlídáš čarodějníci nahou v tvým dvoře a budeš ji moci popadnouti. 0 pravdivosti přesvědčil se kterýsi ovčák ve Velké Byteši na Moravě, kde u přátel byl návštěvou právě na Bílou sobotu, popadl čarodějníci, která prý ho na kolenou o propuštění a za mlčení jejího liduškodného řemesla prosila a se za to vykoupila kmentem na dvě košile a 6 kop míšeňských.

8. Pro zachování dobytka hovězího i ovčího při dobrém zdraví, jakož i aby jim žádné čary uškoditi nemohly, odporu-čuje se prášek z klokočových listí. Dej, jak rozumíš mnoho otrubu a soli a tato smíšenina rozsype se do prázdných žlabů tak, aby ji dobytek lízal. Také čáry mu neuškodí. Píti se tomu dobytku dáti nemusí. Když prášek dáš ráno, tedy dej píti v poledne, když v poledne prášek dáš, dej píti až v noci, ale nepřepájej, radí opatrný ovčák.

9. Který dobytek na velkou žluč stůně a z toho padá, tedy vezmi chrněl ą co bys rozuměl zeměžluče usuš oboje a udělej prášku, zmíchej pak s moukou otruby a trochu solí a dej to dobytku lízat, načež žluč odpadne.

Rohatý dobytek proti čarám a kouzlům nejlépe uchráníš, když do každého rohu vyvrtáž díru a do té jádro klokočové tak vložíš a upevníš, aby nevypadlo. Takový kus prý ani čert nevezme. - - ..-.....-¦

Chceš-li vepřový dobytek míti zdravý a jej před kouzly a čáry zachrániti, chytni při úplňku měsíce myšáka (.netopýra) a přibij jej vzhůru nohama nad dvířka chlévu prasečího.

Em. Průcha:

Lidové modlitbičky z Bernardic a okolí.

1. (Modlitba ranní): Vstávám ve jménu Pána našeho Ježíše Krista ukřižovaného; on sám rač mě požehnati a ostříhati ? ? životu věčnému přivésti — amen. (Bernardice.)

2. (Při mytí se ráno vodou): Dej ti Pán Bůh dobrýtro, svatá boží vodičko, Ježíše Krista křtitelničko, na zdraví, na štěstí, na boží požehnání a všem dušičkám ke spasení. (Bilinka.)

3. (Modlitba večerní): Vstoupám do lože, tělo své poloze, na čele kříž mám, Bohu duši dám, svatí andělé po %tranách, svatý Bernard nade mnou, ten ostříhá duši mou. (Bernardice.)

4. (Modlitba večerní): Když já se kladu, na lože své vstoupám, Pánu Bohu dušičku svou odevzdávám, Pán Bůh mě křtil, Panenka Maria mě na rukou svých držela, křížem božím mi


Předchozí   Následující