Předchozí 0051 Následující
str. 48
Alois Svoboda:

Oplatnice.

Zajímavou věru, byla by sbírka kreseb, snesených z mnoha těch. oplatnic, jichž dosti ještě v domácnostech k pečeni oplatek se používá. Mělo by na to včas býti pamatováno, dříve než tyto staré a vzácné oplatnice pohozeny budou do starého železa.

Oplatnice, nástroj to v podobě velikých kleští, jichž čelisti vsak tu desky zastupují, jsou vesměs kované a vynikají často umělými rytinami, tu onde zas jednoduššími, podle toho, jak byl tvůrce její dovedným.

Zříme ve kresbách těch nejen tahy snad vymyšlené — okrasné, ale i znaky měst, úřadů i rodin šlechtických; kolem těch bývá obyčejně nápis, označující blíže, komu oplatnice přináležela anebo pouhá průpověď.

Velmi pěknou měli předkové naši vlastnost, že ku předmětům jimi vytvořených a které jistě věky přečkati mohou), přirývali také letopočet. S tím scházíme se na starém nádobí, zvonech, náhrobcích, budovách a j.

Taktéž i na oplatnicích; i tu kladli letopočet na místo prvé. Že bylo pečivo tehdáž velmi oblíbené, vysvítati snad může z toho, že i v panských domech, zámcích šlechtických se peklo a konečně se vyvinulo i samostatné provozování živnosti opia-tečnictví, kterým hlavně ženy se zabývajíce, hodně při něm vydělaly.

Ve sbírkách Národního musea v Praze vyloženy jsou tři rozličné oplatnice v VIII. síni, z nichž nejvíce střední vyniká a podle legendy na téže Ferdinandu Trčkovi z, Lípy druhdy náležela.

Na jedné desce oplatnice uměle provedený znak jeho s opisem: FERDINAND TRCZKA Z LIPI A NA NOWEM Z1EL1-WIE. Na desce protilehlé znak jeho manželky, rovněž pěkně provedený a opis: LIBVSSE CZIERNOHOKSKA Z BOSKO WITZ.

Oplatnice vedlejší podle letopočtu z r. 1716 pocházející nese na jedné desce kalich s křížkem nad ním a třemi řadami psané písmeny. Na druhé desce stylisovaná květina s ozdobeným okolkem na místě opisu.

Třetí oplatnice v Museu jest bez nápisu; vidíme na ní uprostřed jedné desky českého lva, kolem něhož rozloženo jest šestero znaků. Místo opisu vyryta vlnice, v jejíž každém oblouku (vydutí) jsou dva žaludy. Deska protilehlá obsahuje rovněž znak ve prostřed, představující orlici moravskou a kolem té sedmero znaků i vlnovka se žaludy tu provedena.


Předchozí   Následující