Předchozí 0165 Následující
str. 162

chytne se barva na všech místech, jenom ne na těch, kde bylo taženo rozehřátým voskem, přenášeným hlavičkou špendlíkovou. Všechny obrazce voskem dříve učiněné, objeví se po omočení do barvy, bílými.

Posledního způsobu užívají jak dospělí hoši tak i dospělejší dívky ? dělání tak zvaných »Smolíků«. Jest ? tomu třeba muoho času i trpělivosti. Ale čeho jest mladým lidem líto, mají-li se mile pobaviti čili, jak říkají, spolu »cikati.«

Rejska, smolík dělá se takto: Koleni špičky vajíčka, poněkud doleji, velice pečlivě a pozorně špičko« nože se skořápka do kruhu poskra.be až ke bláně, jíž jest obsah vajíčka obalen. Takto oddělená špička skořápky se pečlivě uloží na bezpečné místo, aby jí nikdo nepoškodil; nebo tu byla by všechna práce marná. Když špička vajíčka jest pryč, bílek a žloutek nožem se zaňuchá, aby vytekly ven.

Po té pečlivě vyškrábe se bílá blanka z vejce, aby se mohlo naliti rozehřáté smůly dovnitř; neučiní-li se tak, smůla ke skořápce se neprilepí a rejska, smolík pohybem, kloktáním smůly uvnitř se prozradí. Odstraní-li se blána, smůla pěkně přilne ke skořápce. Když smůla nalitá vychladne a se usadí, pomaloučku se »dolévá«. Podobně dolévá se i ke špičce vajíčka.

Na rozehřátou smůlu ke špičce nalitou klade se pozorně dříve oddělená špička skořápky. Tlakem vytlačí se přebytečná smůla, která se r»o té šátkem čistě utře. Na to dobře se ve vodě vajíčko umyje, protože tam, kde byla smůla, barva se nechytne.

Když jest špička skořápky pěkně přidělána, táhne se po rýze studeného' vajíčka špendlíkovou hlavičkou namočenou do rozehřátého vosku. Tím se i nepatrně porušená rýha zalepí. Kruh takto učiněný jest širší. Kroužky další ke špičce podobně dělané jsou menší a užší. Mezery mezi kroužky vzniklé, bývají různými ozdobami vyplněny. Nejbližší, sousední však kroužky ? rýze jsou rovněž širší. Tak ozdobí se kroužky buď celé va-jíčkoi, neb aspoň a to vždycky obě špičky vajíčka. Není-li střed vajíčka zkroužkován, udělají se voskem na této ploše různé národní ozdoby jako srdce, ptáčci, různé kytičky a květinky. Potom namáčí se vajíčko teprve do některé studené barvy.

Leje-li se příliš horká smůla do vejce, skořápka praskne a piplavou, zdlouhavou práci začíti jest znova. To se někdy i několikráte za sebou, ? veliké mrzutosti živého »smolíka« stane. Proto se rejska, smolík již týdny před svátky vyrábí.

Podaří-li se udělati takového smolíka, ať hochovi, aí dívce, nemohou se dočkati, až budou »cikat.« Dospělí jenom s dospělými cikávají. Cikává se »špic na špic« a celé vejce na celé.

Podmínkv cikání jsou tyto: Tak dlouho se ciká, aiž jedno z cikaných vajec jest na obou stranách proraženo. Vyhrávající,


Předchozí   Následující