Předchozí 0167 Následující
str. 164

čejně stává, niž jsou jí v patách všichni hoši, kteří cikání přihlíželi a zvláště ti, kteří »na ni« nebo »s ní procikali.«

Chytnou-li ji pak, což se obyčejně stává, nebo hoši jsou přece jen rychlejší a při této příležitosti neobyčejně čiperní: jest potom veselá chumelenice. Obyčejně se ji chytí, a ona též jako nenápadně spíše chytiti se dá — svému milému. Tu vezme

si tento hubiček nepočítaných___Taková dívka si polom celý

rok hochy dobírá, »jak cikali!«

Provdá-H se takováto dívka, již jí nikdy není dovolen vylíčený žert. Veřejné mínění by ji odsoudilo. Také se nepamatuji, že by isi to byla provdaná kdy dovolila. Někdy si jako vzpomínkou 8tí svým starým po obědě na Hod velikonoční zaciká obyčejnými červenými vajíčky.

U dopělých jest vše, jak bylo vylíčeno, žertem. ? menších však jako pohunků, pasáků a malých hochů, jest vše vážné. Ztráta ? aždého procikaného vajíčka jest ohromná... Proto běda tomu, kdo bv se opovážil cikat podvodně — se Smolíkem, Toho by mu vzali, zdravá vajíčka buď také, nebo rozmačkali a k tomu ještě— »namazali« •.. Takovéto špatné vyhlídky každého od podobného pokusu velice nebezpečného odstrašují.

S procikaným vejcem hraje se dále. Dokud jest ještě pěkné, nabízí je majitel ? »sekání«. Vzav je do ruky, obemkne je prsty tak, aby se palec pravé ruky dotýkal maličko špičky pravého ukazováčku. Do otvoru nad vajíčkem takto udělaným »sekají« hoši pětihaléřem.

Zasekne-li se pětihaléř do vejce a zůstane v něm vězeti i když se vajíčko obrátí, aniž by se jím třepalo, jest pětihaléř i vajíčko toho, který »sekal«. Vypadne-li peníz, jest peníz toho, který »držel«. ? sekání nebere se peníz ani se širokou hranou, ani nový, ale starší, poněkud otřeny již, anebo i poněkud obrou-šený; nesmí však býti mnoho otřeny. Zasekne-li se peníz hodně hluboko do vejce, vytáhne se z něho nožem; nemožno-li to, protože by se rozbilo, jest o pětihaléř dražší.

Držeti vajíčko jest sice někdy dosti výnosným, ale také bolestným, neboť sekne-li házející velice prudce místo do vajíčka do ruky, nebo do kloubu nebo nehtu, jest to veliká bolest. Proto hodně broušených. peněz není dovoleno užíti. Prosekla by se jimi ruka nebo prst.

Mezera pro sekání někdy odměří se šíří peníze. Sotva však se změřila,, již jest mezera užší. Kdo drží, již rychle poněkud prsty sevřel; proto měří se znova, Je-li špička nebo protější strana dutá, nastaví ji držící; vyjedeť peníz lehounce ven, a držící vyhrál.

Ukáže-li se při sekání, že vejce jest na měkko vařené, buď


Předchozí   Následující