Předchozí 0168 Následující
str. 165

se hned vypije a sní, anebo pronásledují-li právě podvodného »smolíka«, má ho tento již na zádech...

Je-li vejce již velice rozsekané, dává se na zemi, aby se doň, jako dříve do ruky, také nyní sekalo. Sekající však nesmí se ? němu příliš snížiti; zůstane-li peníz na vajíčku, vyhrává obé; ne-li, vyhrává majitel vajíčka.

Kdo příliš mnoho vycikal, nebo vysekal, má dost závistivých. Tito a zvláště ti, kteří hodně prohráli, čekají trpělivě, až mu budou moci toto »štěstí« trochu pokaziti. Nejpříhodnější chvíle jest ve dveřích kostelních. Přitlačí se v té chvíli jen trochu jako náhodou na šťastného, a vycikaná a vysekaná vajíčka, ba i zdravá — jsou rozmačkaná... Nebylo-li možno' učiniti tak ve dveřích cestou do kostela, pak ono se to udělá buď ještě v kostele, nebo ve dveřích z kostela, potom již nikoliv.

Mira Zlatúš:

O barvení a vyškrabování velikonočních vajíček v Letovicích.

V sobotu nebo v neděli velikonoční připravovala a barvila si děvčata vajíčka proi chlapce »na mrskot«. Každá hleděla, aby měla vajíček obarvených co nejvíc a co nejlépe. Kraslicím říkalo se u nás »barveny vece«; pokud jsem zjistil, staří u nás slova kraslice nikdy nepoužívali, ba nevěděli ani co to je. Která chtěla dáti »mrákoto« tomu, na kom jí záleželo a, chtěla míti vajíčka »naparáděny«, ta si je dala vyškrábati stréčkovi K. do B.

»Von vá,m veme do- jedné rok© vece (barveny), do drohé roke chętne kodlo ha za maló chvilko^ má veškrabanýho meslev-ca, jak střili na zajiea, nebo jak hospodeň dává slepicám zrní. Ha jak pěkně! Nedávno, jak tade bel, tak ho nás našemo děvčeti za chvilko vece veškrabal«, vyprávěl r. 1912 p. T. v R.

Vajíčka, (uvařená) si barví »stréček« K. sám a to- jen na červeno. Dříve je barvíval »březoló«, kterou kupoval v Letovicích. Nyní však, již po několik let, ji nemůže dostati koupit; všude ve všech »kvelbách« se po ní ptal, ale nikde »nedostal to pravó« ani v Boskovicích ne. Oo dostal, bylo prý jen anilinem obarvené dřevo. »Březola« se dala uvařiti a odvarem se vajíčka barvila. Do »březole« přidávalo se kousek ledku, aby barva lip držela; dalo-li se ho však mnoho, »byly vajíčka plavý.« »Březolo« bylo barvení také lacinější. Když koupil za dva, za tři krejcary »březole«, obarvil tím mnoho vajec. »Stréček« K. barvil potom též nějaký čas »barvičko« (anilinem). Když se mu to však neosvědčilo, barví nyní tímto způsobem: koupí si čer-


Předchozí   Následující