Předchozí 0175 Následující
str. 172

nici robí něco co v druhé nedělají. Gazdiny vybírají barda, vretena a fajfy, muži jarma, koryta, košiárky a j. Také len a konopi.

Obilí, polní plodiny, senov sláma má své místo na skloněném náměstí postranním. Vozy bandorků, kapusty, cvikle, jarce a jiných obilin přikrývá velké místo a podobá se svým ruchem lidskému mraveništi. Nejzajímavější z toho je v koutě t. zv. starý trh. Co' se zde nabízí vypočítat nelze. Staré šaty, boty, knihy, hodiny, nádobí, peřiny, nábytek, obrazy, květiny, železo, náčiní všech řemesel — slovem veteš. Polovina toho, ne^li víc patří na smetiště a přece se to prodá. Hlavními kupci jsou zde cikáni. Ještě před šesti léty byl tento kout naším eldoradem, dokonce jsme se předháněli kdo dřív přijde a koupí. Našlo se tam mnoho pěkných šátků, malovaných talířů a nejedna stará náboženská kniha českých evangelíků.

Vedle zboží na všech trzích obvyklých je zdejší trh přímo zaplavován květinami a lesními plody. Jarem začnou květinky, trhovci donášejí houby, jahody, maliny, borovnice a černice a zase houby do pozdního podzimku, konečně mech a šašinu.

Pozoruhodné je i sezónní zboží. V postní době prodává se doma vyrobená oliva (ze lnu). Na dláždění stojí řada lahví typicky zazátkovaných listím nebo papírem. — ? velikonocům objeví se med v plástvích nebo> hrncích. Je tmavé skoro černé barvy se zbytky vosku. — ? vánocům jsou tu hromady neb koše bobalků, malininkých to kousíčků pečeného těsta. V ten čas prodávají i oplatky, tenké a bílé jako hosti je. — O odpust-kách voskorvé předměty zobrazující kde jakou lidskou bolest fysickou i duševní, i ostatní voskařské zboží nabízejí místní voskaři.

Trh doplňují zde oblíbení pernikáři, klempíři, lacináři a j. I mléko se prodává na trhu i smetanka; ovšem i vejce1, máslo, ovčí sýr. Housky i chleba, koření, mýdlo rovněž prodává se na trhu. Ještě bych se měla zmínit o lidových jídelnách pod širým nebem. Smaží zde na pekáči, nad hrncem s dřevěným uhlím hírky, klobásy a j. Nabízí vrchovaté talíře kočeniny (sulce), pečené i solené ryby, v létě salát, všecko silně paprikované.

Na trhu venkovan kupuje rád. Vše bére do ruky, prohlíží a smlouvá. Ach toho smlouvání! Na vyceněné zboží podá se polovička, smlouvá se a smlouvá, třeba třikrát se odejde a vrátí, pak za třičtvrtě ceny se koupí. Co by se času ušetřilo! Ale kupujícímu nebylo by zboží ani milé a když jednou váží tak dalekou cestu do města, nespospíchá.


Předchozí   Následující