Předchozí 0188 Následující
str. 185
Proti mašinám na lněnou přízi. Úpadek rukodílné výroby průmyslové na Vysoeku, jejž způsobil náhlý a netušený rozvoj tovární výroby strojové, výrazně dokumentuje zápis v »Knize pamětní pro město* Vysokej«: Bok 1847. Pro budoucí památku uvádíme, že skrz zmáhající se stroje (mašiny) na lněnou přízi v našich horách, o kterých do roku 1836 ani slechu nebylo, od těch však časů začaly se ty stroje více a více v našem okolí množiti, že až ku konci roku 1843 tak dalece to přišlo, že přízi ruční žádný kupovat nechtěl a na ten způsob podhoří do největší bídy padalo.    Zdena Hochová-Brožíková.

Otázky a odpovědi.

Tanec »ježek«.. Při tanci tom drží se tanečníci za ruce, udělají tři kroky napřed, tři dozadu a pak v divém chvatu se otáčejí; zase zdlouha a vážně si vykračují, brzy však v divém víru se potácejí. Velmi lehko tedy padne se při něm, proto brzy u nás tanec ten sotva se objevil, zase pominul.    Čeněk Zíbrt.

Kdo pamatuje ještě, jak se tančil tanec »ježek«, nechť laskavě sdělí r«d. Č. L.

Naše dotazníku. (Pokračování naší soutěže o ceny. Viz obálku č. 3 vlastivědného sborníku »Boleslavan«.) (Starodávné zvyky a obyčeje.) 28. Velikonoční týden: Květná neděle, Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Velká neděle, Velikonoční pondělí — pomlázka. 29. »Vyvádění aprílem« v první den dubnový. 30. Noc filipojakubská — pálení čarodějnic (30. dubna). 31. Stavění »máji« pod okny svobodných děvčat. 1. květen. Májové pobožnosti. 32. Svátky svatodušní. 33. Boží tělo. 34. Pouti. Zvyky v tento den konané. Kdy a kam se z našich obcí chodívalo na pouti. Zázračné studánky a jejich moc. Pouťové obrázky, modlitbičky, písničky a dárky.

    Karel Sellner (Ml. Boleslav).

Národní a obřadní tance »Krélovničky«. » ... pane profesore! Naše okresní sdružení republikánského dorostu na Tur-ncvsku ve snaze udržet a ukázat naše české lidové zvyky, míní uspořádat letošního roku slavnost: »Jízda králů«, podle Vašeho popisu v knize »Králové a královničky«. V této knize na stránce 54 Návod ku Královničkám, jest pod čarou poznámka: Viz Lucie Bakešová, Návod ku národním a obřadnímu tanci »Královničky« v Praze 1889, str. 5. Tento popis se zpěvy jsme hledali v několika nakladatelstvích a bylo nám sděleno nakladatelstvím Sole a Šimáček abychom se obrátili v té věci přímo na Vás. Dovolujeme si Vás proto snažně prositi o laskavé sdělení, z kterého popisu jste čerpal látku pro svůj spis a kde bychom


Předchozí   Následující