Předchozí 0187 Následující
str. 184

pole, hlavně žito. Při kropení se modlí a v každém rohu pole zastrčí jeden proutek kočiček a jeden křížek z jidáše, v posledním pak rohu, jež kropí, zapíchne i kropáč.

Směs.

»Osvědčené« zaříkadlo proti požáru na Táborskú. Ve vesnici Růžené u Nadějkova na Táborskú k požáru hasiče nevolají, ba, přijdou-li, na ně mnoho nedbají, že mají domácí »osvědčené« zařikadlo. Jakmile vzejde oheň, některý popadne kus papíru, někdy hladké prkno a napíše naň slova:

SATOR

AREPO

TENET

OPERA

ROTAS,

hodí do ohně a oheň přestane! Této houževnaté pověře jako administrátor nadějkovský jsem se nejednou s chutí zasmál a hleděl vymluviti, zvláště když po všech čárách r. 1893 v Nadějkově strašný oheň 21 usedlostí strávil. Budu se těšit na výklad a podotýkám, že pověra tato je prastará, snad už kolik století. Račte nápis čísti se všech stran. Kdyby se při psaní stala chyba, zařikadlo nepomůže, i zhorší sílu živlu.

    Frant. Teplý, farář.

Redakce Č. L. žádá o zasílání jiných zaříkadel pro Li ohni, kde se dosud dochovala.

Velikonoční říkadlo z Nového Městu n. Váhom. O svátcích velikonočních říkají děti šibajíce korbáčem: »Šiby ryby, ma;sné ryby, dávai vajca do korbáča a, keď nedáš, daj kus koláča. Kázal kadlec ?? kadlečka, aby dali tri vajíčka, jedno bielé, dve červené, to ie moje potešenie.«    Josef Čižmář.
Fidlovačka. V úterý velikonoční slaví se v »Borcích« v Kolíně fidlovačka, pořádaná cechem ševcovským. Hraje se penízem ? čáře, sází se na »malou velkou« a na »čísla«, hraje se míč, bujnější mládež zasedá za, stoly a popíjí nebo tančí za zvuků harmoniky a sumářů. Vrcholem vší zábavy jest podívaná obecenstva na ševcovské učedníky, kteří snaží se ústy ušklíbnouti párky, zavěšené na mctouzu, najpjatém mezi dvěma stromy o něco výše, než kam sahá dospělý člověk. Teprve pozdě v noci opouští účastníci »Borky«.    Václ. Sixta (Kolín).

Obecný majetek. V Podbrdsku panuje naproti oprávněným lovcům ryb a zvěře pořekadlo, že všecko, co žije ve vodě, v lese a v povětří, jest obecný majetek každého.

    J. Lebeda (Podbrdsko).

Předchozí   Následující