Předchozí 0218 Následující
str. 215

Dva budou spát na posteli, večír o ničem nevědí, a tu noc jeden vzat, druhý zůstane spát.

Tři sloky v RSM. jsou vynechány:

43. A po vesnicích troubení, též i po veškeré zemi, nebesa se třásti, a země rovnati.

44. Jak tu líbezné vítání, a přerozkošné zpívání, to při tom svádění, jakož Pavel praví.

45. Že který živy zůstanou, to1 místo smrti dostanou, královskou korunu slavenou na hlavu. Amen.

O rozšířenosti této písně svědci jiná okolnost. Ke zmíněnému špalíčku kramářských písní lidových připojena jest též »Bolestná píseň ? Pánu Ježíši (Ach, nebesa se ustrňte, plačte se mnou anjelé«), jejíž 23.—27. sloka a první verš 28. sloky jsou vyňaty z výše uvedené písně o svatbě krále marokánsikeho. Jsou to sloky 29., 30., 34.—36. RSM. s nepatrnými změnami.

Zmiňuji se ještě O1 jedné písni, skladbou i úpravou svou svatební písni podobné a připojené ? jinému špalíčku, pocházejícímu rovněž z Telče. Jest to píseň: »Kdo má uši ? slyšení. slyš«, horlící proti bohatství a vyzývající ? dobrovolné chudobě. Zpracovaná jest rovněž na látce evangelické a není vyloučena možnost, že vznikla v některé sektě náboženských blouznivců východních Čech jako píseň o svatbě krále maro-kánského. Obě písně dokazují, že spisovatel velmi dobře znal Písmo svaté. Píseň má stejnou úpravu typografickou a skoro tentýž titul jalko výše uvedená píseň jihlavská: »Píseň z zákona Božího vytažená všem křestianům, [k] následování dobrých skutků na světlo vydaná.« Vytištěná v Jihlavě. Zpívá se jako: »Poslechněte, ó křestiané, o strašlivým atd.« Skládá se z patnácti šestiřádkových slok. V díle proí. dra Zíbrta »Bibl. přehled českých nár. písní« není uvedena.

Opisuji doslovne píseň celou, pro případ použití (i s chybami).

1. Kdo má uši ? slyšení, slyš. hlasitě volá Pán Ježíš, to slovo svatého čtení: kdo Pánu Bohu nesloužíš, a po mamoně vždy toužíš, do zákona pohledni.

2. Žádný nemůž časem jedným, dvoum pánům sloužit nestejným, Bohu i také mamoně, Bůh vede ? milosrdenství, mamona ? nemilosrdenství, jak o tom psáno máme.

3. Byl jeden mládenec bohatý, dal se Krista Pána ptáti, jak života nabude: dí Pán: co máš, chudým rozdej, poď za ???? všeho zanechej, poklad tvůj v nebi najdeš.

4. Zarmoutil se, odešel pryč, Pán Kristus se mu podivil, a řka: kterak bohatý nesnadno do nebe přijde, snaže skrz ucho jehelné velbloud může projíti.


Předchozí   Následující