Předchozí 0217 Následující
str. 214

věěky a napití kořalky. Tam nastane opět jejich zábava. Muzikanti hraji, ženy s nevěstou tančí až do unavení. Při tom ženich a mládenci tančiti nesmí.

Po této jejich zábavě odevzdají nevěstu ženichovi, který dá jim za to peněžitý dar. Říkají, že nevěstu prodaly. V* hostinci potom nastane sousedská zábava až do rána. Z nastřádaných takto peněz připravují si ženy na tučný čtvrtek hostinu, zvanou »jalové hody«.

Zvykem též jest, že na zavěčku přicházejí i ženy chudší, nemající práva se zúčastniti, jakož i starci a děti, takže při blat-ské zavěčce má se dobře celá vesnice.

Jos. Mandl:

Marokánský král jest vyslal.

Dr. Č. Zíbrt otiskl z rukopisného sborníku musejního III. G. 35 podle přepisu písmáka Jos. Procházky v Č. Lidu r. 1897 píseň »o svatbě krále marokánského«. (Příspěvky ? dějinám českých blouznivců náboženských. Č. L. VI., 35—36. Zkratka RSM značí rukopisný sborník museijní.) Otisknutá píseň není však úplná. Zakončení její nalezl jsem ve,špalíčku tak zv. kramář-ských písní lidových, pocházejících z Telče na Moravě, pod titulem: »Píseň ze zákona Páně vytažená, všem křestianum na světlo vydaná.-Vyitištěná v Jihlavě.« Typografická úprava poukazuje na dobu rozhraní 18. a 19. věku. Obsahuje 45 slok, kdežto v RSM. pouze 42 sloky. Testových odchylek jest mnoho. Nejdůležitější čteme v druhé sloce: »Od východu krále jest vyslal« místo změní RSM.: »Marokánský král jest vyslal.« Tato odchylka vznikla nejspíše z obavy před eensurou, uvedeno« Leopoldem II. a Františkem II. opětně v přísnou činnost. Jiné důležitější odchylky nalézáme: v 9. sloce: mocnosti vystoupily (ní. znění RSM. mocnosti vypustily), v 21. si.: a vSecko srovnaný (m. a všecko se umírní), v 23. si.: Protož kdež jste již vy nyní, ? pravdě věrný (m. Protož kdo se již ví nyni ? pravdě věčný), v 26. si.: čas mění (m. čas není). Sloky 32. a 33. Jihlav, písně jsou v RSM. přesunuty (33. místo 32. a opačně). Dosti četné ostatní odchylky jsou jen nepatrného významu, na př. ve 14. si.: komysárovati (m. komisírovati), v 24. si.: tak vám (m. ať vám), v 28. si: zaslepeni, v němž vy dosti čtete (m. zaslepené, a v nich dosti čtete), v 32. si.: Jak jste (m. Když iste), v 33. si.: Tak jste (m. Jak jste)), ve 40. si.: vyvádění (m. vyváděti), v 41. si.: budení (m. budit) a j. v. Poslední (42.) podle znění RSM. nejasná sloka upravena jest v jihl. tisku takto:


Předchozí   Následující