Předchozí 0216 Následující
str. 213
M. Kulhánek:

Zavěčka.

VČes. Lidu byla zmínka o výkladu slova »zavíčka« (proí. J. Sichrovský). Domnívám se, že zmíněné slovo totožné jest se slovem »zavěčka«, zvyk to, který dosud na blaťácku v jižníeh Cechách při selské svatbě se provádí. Význam slova »zavěčka« jest od zavíjení nevěsty, točení s nevěstou, jak z průběhu zvyku lze poznati:

Večer v den svatby sejdou se ženy z vesnice do domu, do něhož se nevěsta vdala. Právo přijíti má jen ta žena, která podobnou zavěčku dávala při vdávání. Ženy zasednou za 3 už 4 pro ně připravené stoly. Na každém stole postaveny jsou tři velké, kulaté buchty hodně pocukrované, zvané »řícice«. Pojmenovány jsou tak od plechu (pekáče), na němž je panímáma nevěsty před svatbou pekla. Vedle nich jest též po jednom soudku dobré kořalky, kterou jest povinen koupiti ženich.

Je-li nevěsta v domě, zavíjení počne. Tancuje-li však též v hostinci, několik žen dojde pro ni a přivedou ji bez ženicha do domu. Nevěstu posadí ženy do prostřed světnice na židli a zpívají kolem ní: »Bourej Andulko (křestní jméno nevěsty) věnec, bourej čepeni, budeme ti bráti věnec zelený. Budome ti bráti roucho svatební a tobě dávati roucho smrtelní.« Při tom sundají nevěstě věnec a místo něho dají na hlavu bílý šátek neb bílé, pěkně vyšívané roucho, které si nevěsta sama zhotovila.

Když jsou s tímto hotovy, vezmou nevěstu mezi sebe, rychle s ní do kola tančí a zpívají: »Už jsme to udělaly, už jsme ji zavily, Josef (křestní jméno ženicha) nám dá na kořalku, abysme se napily.«

Toto zpívání a tančení s nevěstou do kola opakuje se několikráte, aby prý nevěsta byla hodně zavitá.

Po zavití zasedne nevěsta v čele jednoho stolu. Ženy; jež nevěstu zavíjely, rozkrájejí říčice na tolik dílů, aby všechny přítomné byly krajícem poděleny. Při tom pije se kořalka. Brzy nastane veselá zábava. Povídají se veselé příhody, zpívá se a tančí. Některé ženy nápadně se vystrojí, jiné zase přestrojí se za muže, napodobují opilce, namlouvají se, běhají od stolu ke stolu a baví tak různými veselými kousky společnost do 11 hodin večer.

Na to odvedou ženy nevěstu do hostince, kde ženich, mládenci, družičky a ostatní svatebčané již po svatební liosiině tančí. Nevkročí však dříve dovnitř, dokud je muzikanti s hudbou neuvedou. Za to dostane každý muzikant též krajíc od za-


Předchozí   Následující