Předchozí 0221 Následující
str. 218

Seneetus. Začátek smrti alias život klapouchý. Saltus. Blázen-ské poskakování. Pulchritudo. Omámení. Aula. Mladých radost, starých radda. Mendieus. Všudy doma alias život v bídě bez starosti. Studiosus. Života svého kejklíř. Extrema societas. Zločinec, kat a kněz. Miles. A neuvoď nás v pokušení. Miles. Kterého příchod hospodáři truchlivý, odchod veselý jest. Ve-tula. Chraplavý buben. Staré gejdy. Strašidlo živé. Mundus. Klece pro blázny alias hra a kostky boží. Honore invicem praevenientes. Zvaditi se. Coligaverunt oculi mei. Znohaviěely se oči mé.

Josef Jedlička:

Pastýř proměněn ve vlka.

Před časem byl mi dán ? disposici příběh o pastýři, který prý z moci čarodějné byl proměňován ve vlka. Z písně za-psarné uvidíme, jak se to stalo. Zpívá se jako: »Poslyšte, milí, co chci s atd. Opis byl pořízen z tisku z roku 1782, vyd. v Jindř. Hradci.

1. Poslyšte nyní, co chci zpívati, věc všechněm divnou vypravovati, co se letos stalo v české krajině, v kraji beehyňském vskutku vykonalo.

2. Blíž od Rychnova ve vsi Bořkově, tam jistý pastýř svou službu maje při stádě obecním, majíc manželku, která dcerušku jednu splodila s ním.

. 3. Však ten bezbožný pastýř zlé skutky jest provozoval, měl s ďáblem půtky, neb čarodějnictví . velkého hleděl, žádný nevěděl o jeho šibalství.

4. Jistý obojek od ďábla jest měl, s kterýmžto kouzla a čáry hleděl, však ve vší tajnosti, takže v té obci žádný nevěděl o jeho chytrosti.

5. Kromě manželku a děvče malý o tom obojku ty jsou věděly, on jim přikazoval, by to žádnému nepovídaly, přísně zakazoval.

6. Když ten obojek on na svůj krk dal, hned se tu chvíli vlkem udělal, bral dobytek obce tu, kde ovcáci své houfy pásli, nosil domů ovce.

7. Z okolních vesnic jsou se tratili skopci, telata; tak se divili, kdo to musí bráti, musíme jistě na náš dobytek, lepší pozor dáti.

8. Však předce žádný vyzpytovati nemohl tu věc, pozorovali, kam by se to dělo, neb se již mnoho ovcí a jehňat, všudeš potratilo.


Předchozí   Následující