Předchozí 0224 Následující
str. 221

Ó, salve regina! Prajz ztratil Šverýna! Plesej, ó, země česká! povezou ho do Prajzka, jeho poklad drahý zahjoml u Prahy.

V tej bitvě, turbaci, stala se virvaci, vyšla nešťastná rána, plezírovala nám Brauna, tu každý Čech litoval předobrýho pána.

Teprv jsme poznali, co jsme zasloužili, nebo v tom. našem trestu vrátili jsme se do Prahy ? městu, šest neděl jsme byli zavřeni v tom smutném arestu; tři neděle tiše, jak se o tom píše, nechal nás na pokoji; každý koukal, kde stojí, ze třech perspektivů — bylo to ? podivu.

Když zas začal bouchat, počali jsme koukat, když začal házet pumy; nelezli jsme víc na domy, ani víceji kněží nekoukali s věží.

Když nás Bůh potrestal, Fridrych házet přestal; na to Najdašdy s Daunem čekali za Kolínem, ? tomu generál Vít — tenkrát byl Fridrych bit.

»Od zlatého slunce« král ujíždí prudce, koně pod sebou píchá, přežalostně naříká: »Vo sajn majn šéne lajť?« přesmutně naříká.

Co pak my ubozí Čechové nevinní, co jsme skrz to1 vystáli, od tebe jsme vystáli, od srdce bysme přáli: abys nebyl pánem věěně věkův. Amen.

Praha ti vinšuje, od srdce ti přeje, koliks domů sbořil, nebo ohněm spálil, aby ti Bůh splatil, tobě peklem nahradil.

Josef Stíbal:

Reči o sobášu.

Zapísal Mathias Surovy anno 1844.

Družba když přijde po sobáši s mladú chov: Velké poděkováni čiňme za to, že našej Slovutnej opatrnosti na žádost moju učinili, ja poněvadž sem se byl zavázal za tuto osobu, kteru propustiti ráčili a Svatému Sobášu do chrámu Pane ku potvrzeni Nového Manželstvy opět do Ruk Vašim Slovutným opatrnostem odavam a porúčam.

Když čas pokládati máš mluv takto: Buh vše-mohoucy jakožto nejmoudřejší správce a Stvořitel všech vecy Řekl: »staň se« ? stalo se mezi jinšimy stvoreným y vecmy ráčil svetlo a tmu stvořiti a tak svetlo nazval dnem a tmu ncey, aby Človek ve dni pracoval v nccy měl odpočinouti, tak ? naši novo Manželove prosa, aby jakožto znavených ? odpočinouti propiistiti ráčili.


Předchozí   Následující