Předchozí 0229 Následující
str. 226
Zde každý uhlídá Slovácko, jak je mistr üprka tesal z kamene a mistr Frolka nanesl štětcem na plátno. Bližší informace budou uvedeny na plakátech, provedených podle originálu mistra Antoše Frolky a rozhlasem z Radiojournalu.    Č. Z.

Národopisných slavností na Vsetíně, konaných ve dnech 5. a 6. července t. ?., zúčastní se též moravskoslezské skupiny z Rožnova, ze Zašové, ? Rusavy, % Jasenné, z Val. KlobouM. Slavností zúčastní se hospodyňská škola z Kravař, skupiny v národních původních krojích ze Sedlišťan, Opavska, Nov. Hrozenkova, Jablůnky n. B. a m. j. Přislíbili účast Hanáci z Ko-jetínska a Slováci z Pováží. — V rámci slavností budou uspořádány výstavy: 1. Valašská umělecká výstava. 2. Výstava valašského lidového1 průmyslu. 3. Výstavka hospodářských strojů.

    Č. Z.
Sbírky Slovenského vlastivědného musea v Bratislavě budou zveřejněny. Společnost Slovenského vlastivědného- musea v Bratislavě koná 29. května t. r. v zasedací síni Zemědělského musea slavnostní schůzi, které se zúčastní ministr školství dr. Dérer. Sbírky musejní budou zveřejněny.    Č. Z.
Sté výročí narozenin F. V. Sasínka. Na paměť stého výročí narozenin buditele slovenského národa F. V. Sasínka konají se na Slovensku ve dnech 14. a 15. července t. r. v Meste Skalici slavnosti.    Č. Z.

Otázky a odpovědi.

Kujeba a Kujebáci. J. Sutnar vysvětluje původ přezdívky v Lidových Novinách ze dne 22. dubna 1930 v čísle 204. zajímavě: Původ této přezdívky, která se odedávna žertem i posměchem dává obyvatelům a rodákům Vysokého Mýta, vyšetřoval naposledy litomyšlský dějepisec Ant. Tomíček. ? jehož výkladu zaujal stanovisko profesor dr. Arne Novák. Po mém náhledu povstalo jméno Kujebák ze slova kujon, které v jeden celek srostlo se souznačným slovem darebák (kontaminace synonym: kuj—on+dar—ebák = kujebák). Stejně vzniklo zajisté také příjmení Kujeba (kuj—on+dar—eba — kujeba), jež Novák právem uvádí v souvislost s přezdívkou Kujebáků: »... Snad pochází přezdívka Kujebáků ze jména vysokomýtského svárlivce a křiklouna XVI. století Jakuba Kujeby, který měl všude vády, hádky a soudy, takže vzniklo pořekadlo: »To je mejekej Kujeba« ... Slovo dareba (darebák) není sice ještě pojato do Gebauerova Slovníku Staročeského, v kterém však bychom také marně hledali doložené příjmení Kujeba, zato slovo kujon (=Schurke) je prokázáno již


Předchozí   Následující