Předchozí 0230 Následující
str. 227

pro začátek XVI. století v 5. vydání německého slovníku Wei-gandova z r. 1909. Ve tvaru Kujebák lidový vtip zastírá, pak (zároveň i zeslabuje) pravý stav zkratkovým eufemismem, ś jakým se potkáváme zvláště často při zahalených kletbách (rozmanitou kontaminací: na př. zatrápený — zatracený + (ten se) natrápí; zatracepený = zatracený + zatrápený, zatracepený = zatrápený + zatracený). Správně tudíž odmítl Novák dva jiné výklady Tomíčkovy, jako právem nevěří v původnost anekdoty s; císařem Josefem II a rybami; kolem ryb se totiž točí na př. i známý spor, který v polovici XVI. století vedlo, město Pardubice se sousedním městem Přeloučí .(Muška r. 1897 v Českém Lidu VI.). Jméno města Vysokého Mýta samo jako by sídlo hrabivců s vysokým mýtem, t. j. velikou daní, kdežto ve skti-tečnosti Mýto Vysoké pouze pro svou výlučnost jako královské věnné město na rozdíl od odstatních Mýt) vyzývalo s dostatek žert a posměch sousedů, jako se nedaleké Přelouči (bývalému královskému komornímu městu rovněž ve východních Cechách) podle všeho tak osudným stalo právě jeho jméno* na pohled osobivé (lat. praeluceat! = ať se skví před jinými! znělo patrně přání všeho zdaru do budoucna, které kdysi klášter v Opatovi-cích svémlu městu do vínku vkládal).

    (Zaslal Rud. Janovský.)

»Slezský Faust.« (J. V., Opava.) Tu je studie samostatná: Zivier E., Aus, der Anfangszeit des oberschlesischen Steinkohlenbergbaues und Johann Christian Ruberg, der ober-schlesische Faust. Oberschlesien, Zeitschrift, Kattowitz. I. 1902. str. 655. až 661. Tam literatura a rozbor i přehled této otázky.

    Č. Zíbrt.

Učitel ve službách vlastivědy. Panu Joe. Oh. z Olomouce mohu vřele doporučiti knížku Josefa Blaua: Der Lehrer fis Heimatforscher. Eine Anleitung zur heimatkundlicher Arbeit, vyd. v Praze nákladem A. Haase. Dík» to' není psáno jen pro učitele německé národnosti. Její autor zná dokonale, ba vzorně, odbornou literaturu českou, zná a jmenuje dobré prameny, musea, archivy, knihovny. Přejeme si, aby byloi více tak nestranných učitelů německých, jakým právě je pan říd. učitel Blau. Kdož jiný byl by povolanější ke studiu a zpracování látky o přírodě a o, člověku v obvodu, ve kterém působí, nežli učitel, který má příležitost a schopnost seznati ve škole i mimoi školu poměry přírodní, podmínky životní i povahu, způsob života, tělesný i duševní vývoj skupiny lidí, v jejichž středu žije jako vychovatel často několika pokolení, jako důvěrný rádce a otcovský přítel rodin v okolí svém, jako vůdce všeho vědění a vzdělání svých žáků i jejich rodičů. Po 30 let vydávám kul-turně-historický a národopisný sborník, měsíčník Český Lid


Předchozí   Následující