Předchozí 0232 Následující
str. 229
R a r á š e k v dudách. V Chudenicích vyprávěla příležitostně pí. Eoubalová o skrytém rarášku v dudách: Byl jeden dudák a ten svými dudy uměl lecos vykouzliti; také často s nimi rozmlouval. Náhle dudák 'zemřel a jeho žena zanevřela na ty dudy- věřila, že muž byl s čertem v tajném spojení. Ve svém hněvu hodila je na ohniště- Ale běda! Dudy, jako posedlé, odskočily a počaly přepodivně vřískati a křepčiti, až se v koutě uvelebily. Nevědouc si rady, běžela honem ? patíu, faráři, který jí zapůjčil svěcenou křídu a vodu. Popsala kruh před ohništěm, pokropila dudy a bác s nima do ohně; ještě jednou prý za vřeštěly.    Karel Rozum.
O f e x t e e h. Na brandýském hřbitově v koutě u sakristie jest hrob s nesetlelou mŕtvolou, jež prý pochází z Pavlova statku č. 18 a podle jiných ještě jest prý to rvištský učitel Blažek, o němž říkají, že jest blahoslavený a jenž za živa se mrskal.    V. Z. Hackenschmied.
Hajný čarodějník. V Přivratě č. 25 bydlil hajný, jenž byl spolčen s čertem. Když byla noc nejčernější, otevřel prý okno a střelil do tmy. Pak zavolal děvečku a řekl jí: »Jdi tam a tam do lesa! najdeš tam střeleného srnce, přines ho!« Děvečka šla a srnce skutečně přinesla. Když měl hajný umírati, objevil prý se na okně černý kohout, zakokrhal a odletěl. Hajný hned poté prý zemřel. Od té doby nebylo v chalupě dlouho žádného štěstí.    V. Z. Hackenschmied.

P a v u č i n y. Nechá-H dívka viset pavučiny se stropu, upozorní jí. na to' matka slovy: Už ti píší ženiši!

    Fr. Rezková.
Odbyt zboží. Aby měli kramáři velký odbyt na zboží, vezmou větev, na kterou mladý roj včel při vylétnutí usedl a nepozorovaně přiloží ji ke zboží.. Lidé se potom zrovna hrnou ? tomu krámu. (Vysoké nad Jizerou.)    Z. Rón.
Dobré zařízení při p raději z b o ž í. Kdo jde s něčím na prodej, aby dobře pochodil, musí věnec s oltáře o Božím Těle sebraný zapálit, a věc, kterou chce prodat, počedit (zaěedit). Pak je kupců nazbyt. (Vysoké nad Jizerou.)    Z. Rón.
Duben ? ? při náš e; j í neštěstí do (stavení. Hospodyně nerady vídají, když se přinesou do domu duběnky, to prý přestanou slepice nésti.    Fr. Vaňous (Komárov).
Duběnky na Milevště. (Milevsko u Tábora). Ěíkarjí staré hospodyně totéž o »nenosenkách, o květech modrých, které by děti přinesly do stavení z, jara. (Kostelec n. Vit.)    J. A. Fritz.

Květ kapra d í. (Josef Kaplan.) Tabáčník asi před 90 léty jako malý hoch byl s otcem svým a strýcem sbírat květ z kapradí. Jej malého vzali proto, aby jeho nevinnost jich


Předchozí   Následující