Předchozí 0256 Následující
str. 253

Kdybys chtěl, aby někomu flinta nic nezabila, hleď dostati z ní lunt, pak udělej díru do stromu proti východu slunce a ten lunt do té díry dej a dřevěným kolíkem zatluč; nic nezastreli.. Musíš však dát ?????, aby tě ten člověk neviděl. Koukni se na něho skrz, nohy, nic víc nezastreli.

Koukne-li se někdo na řezníka, když vede tele, skrz nohy, tele mu nejde dál, ať dělá co chce.

Chceš-li koroptve do rukou chytat, vezmi přední kořalku a moč v ní pšenici tak dlouho, až pukne. Nasyp ji, kde mají koroptve hnízdo; snadno je chytíš.

Když namočíš semeno zelné, než seješ, v jíšce "aetřeskové, nebo když tou jíškou semeno pokropíš, nežerou housenky zelí.

Pro stinky. Moč neb vař pelyněk ve vodě a maž tou vodou místa, kde stinky jsou. Ztratí se.

Když přijde ženich s nevěstou od oddavek domů, má nevěsta od něho požádati drobných peněz. Dá-li jí všceky, dobře se bude míti nevěsta v manželství.

Kdybys chtěl, aby tě tvoje milá měla hodně ráda, kup mladou kočku, dej za ni, co kdo chce a zakopej ji pod práh u kostela. Musí tě míti hodně ráda.

Jiný způsob. Dostaň netopýra a zab ho; jeho krví napiš na pravou ruku jméno své milé.

Opět jinak. Dostaň zelenou žábu před Filipem. Jakubem a kup hrnek polejvaný a pukličku s dírkami. Do toho dej tu žábu, dobře zamaž a dej do mraveniště před východem slunce a zahrab rychle. Druhý den jdi před východem slunce pro to. Najdeš v hrnku háček, kterým milou ? sobě přitáhneš, že tě ráda míti bude. Ale neohlížej se.

Milenka může učarovat svému milému, že je po ni jako slepý a pořád za ní chodí: Nechť vezme několik vlasů, které usuší, rozetře na prášek, a dá jej do pečiva, které mu dá sníst, aby nevěděl.

Stane-li se milenec dívce nevěrný, ať hledí s ním ještě mluvit a naplije mu do očí: zostudí ho* všem a žádná ho nebude chtít. Abys si děvče naklonil, vezmi cípky od její zástěry, spal je na uhel a nakuř jimi její čepec.

Chce-li si někdo při pečení chleba nebo při pečení jiného pečiva udělat švandu a pekaři zlost, nechť dá do těsta kopřivové semeno. Těsto vyběhne z pekárny až ven.

Když kráva mléko ztratí, dej jí libeček, vratič a petružel.

Kdo má zimnici, ať sobě vyprosí u kupce tři mandle, na každou napíše jméno jednoho ze sv. tří králů a udělá znamení kříže. S těmi mandlemi jde nemocný do kostela a pomodlí se třikrát Otčenáš a Zdrávas. Po každé modlitbě sní jednu mandli.


Předchozí   Následující