Předchozí 0257 Následující
str. 254

Když je se všemi mandlemi hotov, modlí se Věřím v Boha a pak běhá po mezích, až se pot dostaví. Zimnice je pryč.

Pro zimnici. Lupen libečku stlouci, v půl čtvrtce přední kořalky vymočit, pak procedit a vypít. Kořen libečku je dobrý také proti žloutence.

Zaříkání ouročků. »Zažehnávám tě neduhu, jenž si oslepil Jidáše na zrazení Ježíše Krista. K tomu mi dopomáhej Bůh otec, Bůh syn, Bůh duch sv.«, což se třikrát opakuje. Teprve po třetí se řekne amen.

Eíkání na studený jed. S Bohem a s panenkou Marií odstoupněte od tohoto těla všech devadesátdevět studených jedů, růže a všechny nemoce z tohoto těla a ze všech žil, ze všech oudů a ze všech klidů (Glied) a ze všech kostí tohoto těla, tak jako odstoupil měsíc od slunce a slunce od měsíce, panna Maria od svého synáčka. ? tomu mi dopomáhejte čtrnáct pomocníků, s v. Kateřina, sv. Starosta, sv. panna Barbora, všichni svatí a světice boží, sv. nerotzdílná Trojice. K tomu mi dopomáhej Bůh otec, Bůh syn, Bůh duch sv. To třikrát opakuj, teprve po třetí řekni amen.

Éíkání na růži a nátku. Všechny zvony zvoní a všechny mše sv. se slouží a všechna evangelia se čtou; tato růže a nátka ať je z tohoto těla vysvobozena na vždycky. K tomu mi dopomáhej sv. čtvrnáct pomocníků, sv. Kateřino, sv. Barboro, sv. Starosto a všickni svatí a světice boží a sv. nerozdílná Trojice. ? tomu mi dopomáhej Bůh otec, Bůh syn, Bůh duch sv. Pak se modli třikrát Otčenáš a Zdrávas, Věřím v Boha a zdrávas královno. —

S Pánem Bohem a s Panenkou Marií to bude říkání na červa. Jel sedlák orati na zelenou louku, měl zlaté krojidlo a stříbrnou radlici. Vyzval tam. devět buků, devět suků, devět červů. Jsi-li ty. červ neb červíce v tomto těle, zmiz a ztrať se, tak jako zmizí a zničí se kovářský oheň a uhlíček. K tomu mi dopomáhejte sv. čtrnáct pomocníků, sv. Kateřino', sv. Starosto, sv. Barboro, všichni svatí a světice boží, sv. nerozdílná trojice. K tonm mi dopomáhej Bůh otec, Bůh syn, Bůh. duch sv.

Léčení souchotin. Nemocný položí se na znak a roztáhne ruce. Zařikavač změří tělo> jeho nití zvláštním způsobem upředěnou. Měří na kříž tělo, totiž na délku, pak na šířku. Nit je nesoukaná, na bílou sobotu před slunce východem a sice po^ zpátku předená. Srovnává-H se šířka těla od prostředního prstu levé ruky ? prostřednímu prstu pravé ruky s délkou od vrchu hlavy až ? palcům nohy měřeno, jest dobře, pakli se nesrovnává,, je ale, a tím hůře, zbyde-li od jedné mítry značný kus. Shledají-li se souchotě, začne léčení: Nit se složí tak, aby šířka a délka těla podle sebe byly, každá míra složí se na tři díly a vždy dva


Předchozí   Následující