Předchozí 0263 Následující
str. 260

i Ježova koža dovedna zmišao a tak kurie. Abo treba zakrič to spuchnuté z červenim a zrobić 9 male gulky z lenu a guločky eščik rano ked slunečko nevyšlo, podpalić.

Od hlavy bolena pomôže »cintoria«, ktorú treba svaric a na hlavu prikladac. Dobre tiž pomôže octová voda, chreaovó l:'ste. Dakeho tiž hlava mocno boli »že samu z oči stalo.« Vtedy treba poplut ruku a o čolo poěuhac s tu slinu trirázi spak (hřbetem) ruky, alebo vezmu do harčika. vody, rucaju uhle žirace a potom s tu vodu treba počuhac ěolo trirazy spak ruky i uapio La po kuščičko triraz. Na ostatku triraz napluc do toho harčika. Dobre tiž stavjat pijavice. Ked harlo boli je dobre navaric žoltej kaše, keloi kaši telo smalcu, varic a prikladac na šiju. Alebo prikladac otruby. Proci kašlu treba uvaric lipový kvet na čaj.

Od boleňa zuboch je v každim dome sprachnite drevo, ktoré prinesú ľudze ? Levoče, keď je tam, odpust. Drevo lamaju 25 vel-kej lipy při kostole, kdze s© zjavila P. Maria, Na zuby boleňe treba peňažky uvaric a nad tim paria Dobre tiž bagovac s octom. Keď sa zub obira treba davac ? vonku sol lebo otruby.

Ked mertva kosť dakemu vyrostňe, ta ma isť do kostola a jak pan farár pověda: oremus, ta treba kričac 3 raz: nej zejdze z mojeho tela metrva kosť. Abo treba isť na cintir a jak vykoipu 7, človeka dajakú kost ta treba z ňu počuchac totu mertvn kosť a kričac nej zeijdze z mojeho tela mertva kosť.

Od lamaňa (revmy) pomôže lopuehovo lisce, ktoré treba kolo nohy prikladac. Tiž dobre su jalovoovo bobule, ktoré treba rozvaric a na bolest prikladac. Pokriva tiž pomôže, alebo treba prikladac letušnu habžinu.

Ked kole (pichá) je dobre vypic jednu kavejovu lišku va-penej vody.

Ked sa dahto ureže, tak na to dobre dae pavučinu, bo krv staví. Alebo treba prikladac rostopas.

Ked sa uderi po palcu a začerneje, ta treba priložic vajca žoltok.

Ked vejdze do nohy abo ruky dajaký štipak (tříska) ?? ňehodzen vytáhnu c, ta treba »bože drifko- potlust a dobre z mascu dajakú rozrobić a prikladac, ta ho vycahňe.

Od boleňa žaludku pomôže ?? deci čistej pálenky, do ktorej sa natlče peper a to sa vypije. Alebo % cinoelie a peluňa uvaric treba čaj a vypic horko. Tiž dobre davac na žalúdok horúcu cehlu a cikrivku (pokličku). Od žalúdka pelinek, kurta meta (rostlina jako kopr) z mlikom a cinteria.

Ked oči boľa, treba še umivac ? Hernadovu vodu. Alebo treba oči umyvac vodu z mlynskehoi jarku.

Ked dahto kuliku dostane, treba koper navaric na čaj. Abo


Předchozí   Následující