Předchozí 0264 Následující
str. 261

koňská kobulinca sa vyžmika, do pálenky sa. vyleje a to treba vypic.

Ked zapchatý dahto, treba zrobić zos kvasného chliba a rašky (kmín) čaj a vypic.

Dzecom co ňemožu jest davaju od dziadov (žebráků) chlib.

Národopisné klasobraní z Netolicka a Písecka.

V. Řepa: @N@Národopisné klasobraní z Netolicka a Písecka.

Bludnej kořen. V les© »Pastvišťata« u Hrach olusk je »bludnej kořen«. Kdo1 na něj šlápne, netrefí domů, až ho1 někdo* přivede. Člověk z blízké samoty přešel ten bludný kořen a potom bloudil po lese celou noc jako' ztřeštěný. Druhý den chodil sem tam po návrší naproti svojí chalupě a nemoh' trefit domů. Až ho uviděli jeho lidi a ty ho přivedli.

Zaříkadlo na daské kosti«. Okolo laské kosti jezdí se prasečí kostí a říká se: »Laská kosti, zlá bolesti, Karikám tě pěti prsty, abys nemohla růsti; nerosť, nerosť znamení, jako1 nerostlo^ ka,-mení od Kristova narození. Zmizej, zmizej, jako zmizel ten šeredný ďábel před Pánem Ježíšem Kristem a před Pannou Marií. Amen. (Písecko).

Zaříkadlo na růži. »Šla Panna Maria přes zelenou louku, potkala ji růže červená, bílá, modrá, suchá, pichlavá. Kam pak ty jdeš, růže červená, bílá, modrá, suchá, pichlavá? Já jdu ? tomuto člověku. Dnešní den jdi, ale neuškoď! (To se řekne třikrát). Jdi na hory, na lesy, na vody, na skály, na meze, na trní, na bahna, na šípky, tam píchej a pal a bod', tomuto člověku, oku, tělu nikdy neuškoď! (To se říká třikrát.)

Čarodějnice poznáš. Kdo chcei vidět čarodějnice, dá na sv. Barboru proutek po 9 dní močit. Každý den dá novou vodu a říká Otčenáš. Po devíti dnech se proutek nechá uschnout a pověsí. (Byl-li třešňový, po devíti dnech rozkvétá). O jitřní na vánoce dá si člověk ten proutek okolo hlavy a vidí všecky čarodějnice, jedna vrtí, druhá dojí atd. Ale než kněz. řekne na konec amen, musí být ? kostela pryč. Když jde domů, je za ním velký hřmot (jako když kočáry jezdí), avšak nesmí se ohlédnouti, sice by ho čarodějnice roztrhaly.

Kdo vezme z truhly vykopané šestinedělky kus. dřeva, kde byl suk, ten suk vyrazí a skra tu díru se dívá o jitřní na. oltář, vidí čarodějnice, jak lezou po oltáři hlavou dolů. Když jde ten člověk potom z jitřní, tak ho to pořád tluče, než přejde práh hřbitova.

Pes vyhrabal poklad. Ěezník šel koupit tele přes les. Pes


Předchozí   Následující