Předchozí 0265 Následující
str. 262

mu najednou začal štěkat. Volal na něj. Nešel. Jen pořád hrabal do pařezu, Řezník se vrátil a v pařezu jen se žlutilo. Vyhrabal dukátů na všecky kozly. Potom tam ještě kapal a našel plno dukátů.

Na Pasekách (u Hracholusk) rostly zlaté pruty. Ale moc-li, já nevím. Musí to být už sta let.

Bílá paní. Dokud patřily Netolice ke Krumlovu zjevovala se bílá paní v kasárnách. Nějaký Jaloveček ji vídal, jak se v okně pudruje, když byli u befelu. Lukášek ji viděl v Hradci. Když mělo přijít nějaké neštěstí měla černé rukavičky. Vychovala prý Petra Voka z Kožmberka.

Uhrančlivá voda. BoKdělá se oheň a svěcená voda se postaví na kamna. Z ohně se vezmou tři (šest) uhlíčky do rozštípnutého dřeva, jeden po druhém.. Modlí se tři (šest) Otčenášů nad vodou. Po každém se do vody pustí jeden iihel a nad vodou udělá se kříž. Potom se krapet vody vyleje na stůl a smyje do< čtyř rohů. Trochu se naleje uhranutému zvířeti od koryta. Ve zbytku se namočí podolek a zvíře se přetře. Pak je hned přejde uhranutí. (Netolice).

Zaříkadlo, když něco v ústech hnije. »Já jdu po zemi, ten má ten Ceptrum v jeho< ruce, tu potkal ho sv. Job. Proč se tolik opovážíš? On řekl: Ach Bože! Proč se nemám opovážit! Kekl Bůh ? němu tam v tom oudolí, tam teče voda, ten zachovej tvou shnilou hubu vejménu Boha Otce, Boha Syna, Boha Ducha Svatého. Amen.«

Jan Tykač:

Zažehnávání mračen.

Počnou-li vystupovati za letního dne mraky zaříkávač (někde i zařikavačka). který již »zná mraky přívalové či krúpové«, vzav knihu zaříkávači, v níž je evangelium s v. Jana, vychází do polí proti nim. (Obyčejně bývá to osoba vážná, již starší, při říkání pak nesmí v ničem se podřeknouti, aby mraků na sebe »nestrhl«). Došed příhodného místa, zastaví se, sejme přikrývku s hlavy a hlasem vážným, tváří jsa ? mrakům obrácen, odříkává: Ve jménu Boha otce f (poznamená se křížem), Boha syna f, Boha ducha svatého f Amen.

Ježíš Nazaretský f (dělá kříž proti mrakům, jako při všech následujících znaménkách Ť), král židovský, toto vítězné jméno zachraň nás ode všeho zlého. Ejhle (t) kříž Páně, utíkejte všecky odporné strany, nebo zvítězil lev z. pokolení Judova a kořen Davidův.

Upoutej, prosíme Pane, všelikou mocnost protivníkův na-


Předchozí   Následující