Předchozí 0280 Následující
str. 277

se tejkající, odeslanou žádost a otázku v svém pilném a bedlivém povážení na ni toto naučení dávají a z práva nacházejí: — že naddotčená Anna Zapletalova na také těžké a pohoršlivé pře-ěinění své jiným ku příkladu a vejstraze, sobě pak ? zaslouženému trestu, mečem na hrdle trestána, do hrobu položena, kulem skrze srdce probita a tak zahrabána býti. Pavel Tvarůžek ale půl léta na obecním neb panským díle v železích a pútech (krom nedělních a svátečních dnův) pracovati má. Podle práva. Tomu na svědomí pečetí Její M. Král. ? tomuto soudu obzvláště zřízenou jest zapečetěno. Actum na témž hradě Pražském 5.ho dne měsíce máje L. P. 1741ho. Václav hrabě z Kokor-žova. — Frydrych von Richtenberg.

3. Purkmistr« a konšelům města Bzence. »Jménem a na místě Její Milosti, římské císařovny v Germanii, v Uhřích a Čechách královny, Paní nás všech nejmilostivější, tento slavný císařsko-královský tribunál, jakožto spolu nejmilostivěji nařízené a usazené vrchní a appellatorní právo tohoto marg-krabsťví moravského, měvše tu od práva města Bzence, tu při témž právě pro krádež vězením zjištěnou Marínu Píščenu, se tejkající spolu s dobrovolným jejím vyznáním odeslanou žá-dosť a hrdelní otázku v svém pilném a bedlivém povážení na ni toto naučení dávají a z práva nacházejí —: že naddotčená Maria Píšcena pro své těžké přečinění, jiným ku příkladu a postrachu, sobě pak ? dobře zaslouženému trestu s mečem na hrdle trestána býti má. Podle práva. Tomu na svědomí jest toto pečetí praveného cis. král. Tribunálu, jakožto spolu nejmilostivěji zřízeného vrchního a appellatorního práva zapečetěno. Actum v městě Brně dne 12. Julii roku 1753. Josef Antonín Alsterld z Aístfeldu. — Jan Arnošt Seidl.

4. Purkmistru a konšelům města Bzence. Jménem J. M. císařovy římské, též v Germanii, v Uhřích a Čechách královny, markraběnky moravské, naší kněžny dědičné, paní nejmilostivější, uznává se od »consessu delegato in causis summi Princi-pis et Commissorum« v řečeném markrabství — že výslech s Annou Kudláčkovou, u soudu bzeneckého vězněnou pro pašování tabáku, se uznává za správný. Jelikož naddotčená Anna Kudláčková dobrovolně se přiznala, že zapovězený tabák kupovala a jím obchod vedla, jinak však. že teprve po první tohoto zločinu se dopustila, odsuzuje se sobě ? dobře zaslouženému trestu, jiným pak ? výstraze — ? celoroční práci na obecním díle v pútech a železích. Podle práva. Actum et sententio-natum in Oaes. regio consessu Delegato in Causis Summi Prin-cipis et Commissorum, Brunae, die septima Martii A° 1767. — Jan Ig. Sajchter.


Předchozí   Následující