Předchozí 0291 Následující
str. 288

nad olměm vařili. Domácí lidi se na to skulinou vrat dívali. Ráno cikáni koinve čisté, ani naočazené, odvedli,, za všecko poděkovali a táhli dál. A ani zbla ,se Melíškovům neztratilo.

A ještě něco. Všeobecnou víru v tajné umění čarodějné eharakterisuje výborně případ, jenž se udal roku 1892 a takto byl vyprávěn:

Řehákovům totiž začly stonat krávy a přestaly dojit. Ti měli hned podezření na souseda; Koudelkovy, že jim učarovali.

I zjednali prý si člověka, »co to tak uměl,« a ten učaroval zas Koudelkovům.

Rodiny se vzájemným podezřením netajily, až to vybuchlo, a panímámy si jednoho dne se zápraží přes dvůr podezření vmetly ve tvář, hodně se povadily a snad i pantátové jim pomáhali, až z toho vznik' soud. Teprv na domluvu soudce v Benešově si odpustili.

Tak jsem z těch následků pomlouvání dostal skoro strach. Nebo domakat se tohohle tak stará Kopecká nebo Kohoutek, mohli by za tu prostořekost poslat na mne pár rohatých, trochu »boláků«, anebo kdo ví — Radši končím.

J. S. Nivanus:

Příspěvek k bibliografii písní lidových a znárodnělých.

Písně duchovní, nábožné. 1. Vroucná píseň o Spasiteli našem Pánu Ježíši Kristu, duše křesťanské po Svátosti Oltárni dychtící. (Obraz.) V Skalici, n Škarnycla synů, 1833: Ö Ježíši, moje lásko, duše mé jediná částko atd. 19 veršů.

2. Hlas dobrého Pastýře Spasitele našeho Pána Ježíše Krista, hledajícího ovečku ztracenou. (Obraz.) V Skalici u Škarnycla synů, 1868. 2 části: Hlas dobrého Pastýře: Ovečko ztracená, ach! kde jsi kde? atd. 6 veršů; Hlas ovečky nalezené: Ježíši, Otče můj milostivý atd. 4 verše.

3. Nábožná píseň o dobrodiních Pána Ježíše Krista na světlo vydaná. (Obraz.) V Skalici u Škarnycla synů, 1864: Kdež najdu dům tvého Otce? atd. 18 veršů.

4. Nábožná píseň aneb užitečné rozjímání o Pánu Ježíši. (Obraz.) Tisikeni Jos. Berger-ové v Litomyšli, 1869: Vímť já jeden stromeček, jest krásná oliva atd. 17 veršů.

5. Vroucná píseň o umučení Pána Ježíše Krista. (Obraz.) V Skalici u Škarnycla synů, 1859: Když večer devátá hodina bila atd. 27 veršů.

6. Nábožné volání ? Pánu Ježíši Kristu ? ? Panně Marii.


Předchozí   Následující