Předchozí 0302 Následující
str. 299

hlídky starých dřevěných kostelíků, zejména v okresích vdovském a chusteckém, protože některé z kostelíků pro naprostý nezájem obyvatelstva jsou ohroženy. Mimo to prohlédnut i starobylý evangelický kostelík v Bene, jenž má býti obnoven.

    Rud. Janovský.
Hanácké museum v Prostějově. Při »Národopisném a průmyslovém museu města Prostějova a Hané« zřizuje se zvláštní oddělení, ve kterém umístěny budou veškeré předměty a památky, mající vztah ? selské a řemeslnické rodině na Hané. Budou takto v museu umístěny cenné doklady lidového umění jhanáckéhoi.    Rud. Janovský.

Huculské museum v Rahově na Podkarpatské Rusi. Podle zpráv denních listů umožněno bylo přičiněním okresního osvětového sboru v Rahově museum pro archeologii i národopis łm-culský. Přípravný výbor shromažďuje materiál a instaluje jej prozatímně v soukromém domě. Bohatost huculského folkloru vzbudí zajisté nemalý zájem nejen odborníků, ale i turistů.

    Rud. Janovský.
Východoslovenský folklor na gramofonové desky. Za dnešních dob všeobecně uznáván jest velký význam gramofonových desek. Hlavně konservatoře zakládají bohaté sbírky desek, diskotéky zvané, s hudbou a zpěvy, aby v budoucích dobách bylo možno zjistit, jak který dirigent různé skladby hudebně pojímal, aby zachován byl hudební a zpěvný přednes různých vynikajících umělců, zpěváků i hudebníků a pod. Také velké bibliotéky i musea počínají sobě všímati gramofonových, desek, jako důležitých pokladů pro kulturní dějiny národů. Badatelé za-'chycují na svých cestách mluvy a dialekty, povídky, pohádky, národní písně, modlitby, pořekadla a j. Podle zpráv denních listů přijeli v polovině května 1930 do Košic zástupcove gramofonové společnosti His Master's Voice, a to zahraniční ředitel společnosti Dessfeldes z New Yorku a generální zástupce pro Československo Maršík z Prahy, za účelem pořízení asi 120 gramofonových snímků východoslovenských. Jde hlavně o šarišské písně, říkadla, pohádky, dialogy a pod. Snímky pořizovány za patronace Slovenské ligy. Do Košic sjížděli se z východoslovenských obcí účinkující a v pátek 16. května se pořizovaly první gramofonové desky.    Rud. Janovský.

Vlastivědné městské museum pro Vysoké nad Jizerou a okolí. V neděli dne 17. srpna t. r. bylo otevřeno Vlastivědné museum ve Vysokém n. J. a veřejnosti přístupny sbírky musejní, uložené v bývalém sále radničním a pokoji přilehlém. Ve výběru materiálu, vystaveném zatím ve dvou místnostech, zachycují se všechny význačné kulturně historické, rázovité pa-


Předchozí   Následující