Předchozí 0301 Následující
str. 298
Čeněk Zíbrt:

Bosorka (čarodějnice).

V okolí Spišského Podhradí kolují o ženách čarodějnicích, »bosorkách« v nářečí tamějším různé pověsti. Byly mi zaslány některé, jichž mám použíti pro časopis Český Lid. Vybírám z mnoha a otiskuji:

Parobek (mladík), jehož máť (matka) byla bosorkou (žena, jež znala, jak ubírati jiným užitek dobytka a sobě si ho přivlastniti), udělal si v době od Luci do Viliju (vánočních svátků) maličký stolek, v němž vyřezal díru, kterou mohl pohlížeti po okolí. S tímto maličkým stolkem, který se snadno dal pod kabát uschovati, odebral se na Štědrý den na půlnoční mši do kostela, chtěje viděti, které bosorky v obci se nalézají.

Když kněz u oltáře obrátil se ? lidu a žehnal mu, pohlédl mladík dirkou udělanou ve stolku směrem ? oltáři a s ťižasem spatřil čtyři ženy, jež zády obráceny byly ? oltáři. Mezi nimi byla i jeho matka. Ustrašen opustil kostel a úprkem hnal se domů, ulehl na lavici za stůl, drže v race svěcenou křídu jako ochranu před domnělým útokem bosorek. Sotva ulehl, přižene se jeho máť a volá naň: »Janko, kráva zdechla!« Janko- se nehýbá a nedává žádné odpovědi a když se toto zvolání po několikráte opakovalo, odpoví: »Keď zdechla, tak zdechla!« a nehnul se se svého místa, nevěda ani, že venku čekají naň ostatní tři bosorky, které měly v úmyslu jej zbíti.

Jak si počíná bosorka, poznáme z tohoto vypravování: Žena úplně nahá, opásaná pouze zástěrou, odebere se v noci o 12. hodině na polní cestu, kterou chodívá dobytek na pastvu do lesa, sbírá po cestě trávu a hovoří: »Bérem užitek, ale ne žitek« (t. j. že bere dobytku užitek, jinak mu neškodí). Je-li náhodným chodcem oslovena, neodpoví. Dozví-li se taková žena, že v tom neb onom statku přišlo na svět dobytče, přižene se do statku a hledí všemožně dostati se dovnitř, aby přeběhla tři prahy, v čemž je nutno rozhodně jí zabrániti. Kdyby se jí to podařilo, způsobila by prý na dobytku veliké škody.

Časové zprávy.

O záchranu starých dřevěných kostelíků na podkarpatské Rusi. Podle zpráv denních listů přijel v druhé polovici května 1930 odborový přednosta ministerstva školství Dr. Zdeněk Wirth do Užhorodu v průvodu ředitele státního musea košického Dr. Jos. Poláka, guvernéra Beskid, přednosty školského odboru Vondráčka a osvětového referenta Kochaného za učelem pro-


Předchozí   Následující