Předchozí 0338 Následující
str. 335

Vynikající trojice sesterská: pí. Bakešová, pí. Havelková a sleč. Wanklová, ? nimž druží se studiemi o písni lidové čestně i čtvrtá sestra, pí. Karla Buf ková. Matka pak, jež vzácný čtvero-list tento vlasti odchovala, pí. Eliška Wanklová, předcházela sama vždy příkladem nejkrásnějším, jsouc výdatnou pomocnicí učeného chotě svého, vynikajícího starožitníka dr. J. Wankla. Když pak založen v Olomouci vlastenecký spolek muzejní, stála v čele činného jeho dámského odboiai.

Všem účastníkům zajisté podnes tane na mysli, jak nadšenými slovy zahajovala prvou výstavu moravského vyšívání v Olomouci r. 1885. Ä s neúmornou svěžestí sledovala všecky práce v oboru tomto, těšíc se zdárným výsledkům.

? této prvé. skupině pracovnic v moravském národopisu z rodiny Wanklovy pojíme dnes druhou řadu pracovnic zasloužilých. Jsou to: pí. Miloslava Procházková, si. Havéra Běhál-ková, pí. Růžena Koutníková a si. Eliška Kozlová. ...

.. Miloslava Procházková, ze starousedlé vlastenecké rodiny měšťanské v Olomouci a provdaná za upřímného vlastimilá p. Procházku, spolumajitele knihtiskárny tamže, proslula jako redaktorka ženského měsíčníku Domácí hospodyně, jejž vydávala obětavě po 10 let (1884—1894). Mimo to redigovala a vydávala Včelku, pěkný časopis pro dívky dorůstající, a též časopis v duchu národním pro děti. Nejvíce však vynikl časopis její Náš Kroj, v jehož obou ročnících byla provedena myšlenka emancipace české dámské mody od vzorů západních, a budováno šatstvo dle motivů kroje národního. Paní Procházkové náleží po-vždy zásluha, že pokusila se první o provedení myšlénky uvedené, jež pro. svéráznost. a neodvislost naši má zajisté veliký dosah.

Ke všem svým časopisům vydávala M. Procházková zdarma zvláštní přílohy s národními vzory, čímž velice se rozšířily krásné naše ornamenty. Jakmile pak vznikla myšlénka národopisné výstavy, získala si zvláštních zásluh o ni, uveřejňujíc praktické návrhy na sbírání a sdělujíc zkušenosti nabyté. Sama pak horlivě, sbírala a studovala. Od ní pocházejí na výstavě cenné stati z moravského národopisu, vypracované podle tazatele muzej. spolku olomouckého, jež byly vyloženy v rukopise v oddělení hanáckém. Jsouc horlivým členem spolku muzejního, účastnila se vynikající měrou všech národopisných prací jeho, v němž účinně jí stála po boku energická organisátorká pí. Marie Pospíšilová.

Stejnou hloubkou pojetí vyniká práce sl. Havery Běhálkové z Tovačova. Vzácné její sbírky výšivek lidových jsou co do času i ceny i objemu prvými soukromými sbírkami na Moravě. .

Byvši r. 1878 rodin ou Braunerovou upozorněna na výšivky


Předchozí   Následující