Předchozí 0355 Následující
str. 352

ti ho zadarmo.« Kluk pelášil ze stavení a vícekráte fuiidusu nekupoval. Tak jsem vám v krátkosti pověděl »historii« fun-dusu. Snad některý zvědavý čtenář bude se tázati: Prodávají-li doposud fundus v Modlíkově?

V. Plotěný:

Ženský kroj z okolí Prostějova.

Na košili a na spodní naškrobenou sukni oblékalo se oplečí. Na ramena připevňovalo se oplečí šňůrkami, v zadu bylo bíle vyšívané. Užívalo se ho místo nynějších šněrovaček. Na oplečí braly se rukávce a lajdík. Baňaté rukávce zdobilo vyšívání dvojího druhu: na ramenou byly vyšity žlutým hedbávím, u loket bohatěji černým hedbávím. Lajdík byl zhotoven z pestré »ornátové« látky, byl premován zlatými nebo stříbrnými portami, s předu byl něco vyšíván a zdoben kovovými knoflíčky, z, nichž jen nejspodnější se zapínaly. Ozdobám v zadu lajdíku říkali »faldičke«. Vrchní sukni, jež byla bílá i matrabasová a nejméně 10 loket široká, říkalo se »fěrtoch«. Byla-li matrabasová, matrabas » z celé barvy«, na černo barvený leskl se jako hedbáví. Na tuto sukni opásala se buď bílá, buď také barevná zástěra, řečená »fěrtušek«. Tento býval z nějaké řídké látky, z »patystu«, byl široký 4 až 5 loket a všit byl do širokého límce, jenž dosahoval po sám lajdík. Fěrtušek byl jen málo kratší než vrchní sukně a krášlen byl širokou krajkou. Opásán byl širokou barevnou pentlí, která se svazovala v předu. Obojek kolem krku zhotoven z bílého plátna a ozdoben žlutavou krajkou a černým vyšitým proužkem. Byl řásný na 10 loket. Punčochy nosily se bílé a v předu na přihebí s »mustrama«. Střevíčky obyčejně bývaly nízké a mezi nejvzácnější počítány lakýrované. Šátků užíváno nejvíce lipských, půl třetího lokte širokých. Aby se tyto šátky mohly lépe na hlavu uvázati, vkládáno do nich do zadu kolo, jež slulo »vrkuč«, také »pavel«.

Bílého přístroje užíváno zpravidla při zvláštních příležitostech, svátcích, slavnostech, pohřbech a svatbách. Byl nad míru svěčný a parádný. Bílá barva byla slavnostní. Družičky, šly-li na pohřeb, měly vlasy spleteny v »cup« dolů splývající se širokou pentlí. Na hlavu uvazovaly šátek. Na svatbách měly na hlavě pestrý, vysoký, opentlený, z květin a zrcadélek uměle upravený »pentlék«. V- zimě nosily se po pás krátké kožichy. Zámožnější ženy měly je lemované vzácnějšími kůžkami. Ve všední den nosily se plátěné bílé marinky. — Kroj tento na-Einoze již vyhynul.


Předchozí   Následující