Předchozí 0076 Následující
str. 73
buchtu,z pšeničné mouky asi čtyř liber, k tomu 2 vejce, 4 nebo 5 jabłek, ořechy, perníkoví a cukroví, a to všem křestníčkům, co jich v domě jest, až do jejich vdáni. Jak kdo o tom posavad vykládá?    J. Roštlapil.
Lidová píseň. Pro sbírku starých, dnes téměř už neznámých písní znárodnělých, vypátral jsem píseň, kdysi prý hojně zpívanou v Bukovníku (na Sušičku). Nápěv je velice pěkný, čistě lidově-český,- avšak dodána mi byla pouze první sloka: 1. U Prahy je bílý kamen, kdo pak se to točí na něm? Na něm se točí, má modré oči Jiří s koněm. Zná někdo další sloky?    Em. Veil.
Poklona. Boží muka. Litomyšl: tesaři od udělání nové poklony, která se postavila za bránou, 1688. Polička Ms,: od postavení poklony za branou 1679; až k roli, při kteréžto poklona stojí, 1685. Kdo z Litomyšlska zná tyto názvy?     A. Boček.
Kájovská pout.t V červenci putují z Č. Budějovic do Ká-jova první den Čechové a druhý den nato Němci. Z Kájova přinese každý poutník perníkovou rybičku domů. Kdo zná tento název: Kájovská pouť?    Mat. Benák.
Krkonoš, Krkonoška. Názvy pravidelné české, roku 1785 obvyklé. Krkoška, Krkošky, malé, mladé stromky, pinky i haluze, smrkové, jedlové, z kterých se proplítaný (jinak nazvaný krkoškový) plot dělá, tyčkový plot, ale z netrhaného a neští-paného dříví. Hanácké názvy: Krkošky. Název valašský: Krč. Choditi na krče (moravsky, česky). Krč, hanácky co pařez. Krčal, slov.: oschlý a nahnilý peň, vichřicí přelomeného stromu. Každý skrčený, nezdařený strom. Kŕčové dříví. Jak si lid vykládá tyto názvy?    A. Boček.

Redakce Č. L. žádá o zasílání rybářských písniček, pověr atd.

Směs.

Smlouva »líbezná« r. 1672 v městě Vysokém n.lJ. Ukázka úředního řízení: »Léta Páně 1672 v outerej velikonoční (19. dubna) stala se smlouva dobrovolná a líbezná mezi osobami těmito, totiž Danihelem Patočkou a Janem Kramářem, na ten čas oba sousedy města Vysokého, že jest jemu Danihel fevrchu-psaný, Janovi, to jest svrchupsanému, kus polí od kruntu na časy budoucí, totiž na věčnost, i jeho potomkům prodal za summu peněz 12 kop míš. 35 grošů. Z kteréhožto pole má se ouroku každého po 4 bílých (groších) kruntu toho držiteli má platiti. Stala se smlouva při přítomnosti pana purgmistra a konšelův města Vysokého pod Krkonoši a nad Jizerou v místě


Předchozí   Následující