Předchozí 0116 Následující
str. 113

Má-li dítě na jazýčku »moučník«, vyšoupou mu ho cukrem.

Roste-li dítěti první zub, z dolení čelisti, roste do života, roste-li mu z hoření, může umříti.

Slabé děti koupají v odvaru mateřídoušky, heřmánku, nebo kmínové slámy.

Oprudí-li se dítě, zasypávají červotočinou, nebo moučkou z bílé kůrky chleba. Zakucká-li se dítě, tře mu matka rukou čelo a uhodí je rukou do zad.

Prázdnou kolébkou nemá se kolébati, vykolébá se dítěti spaní. Usne-li dítě na cestě, roznese se mu spaní.

Pro bolení hlavy přikládá se skýva chleba politá octem. Horkost hlavy »táhne« listí bezové, křenové, řepové, hořkého lupenu i kyselé zelí.

Nedoslýchaví rozetrou listy netřesku mezi kameny a šťávu si kapou do uší. Zapekou do bochánku chleba netřesk, ale musí bochánek poslední vsaditi do pece a první vytáhnouti z pece. Potom se bochánek roztrhne na poloviny a ty přiloží se teplé na uši.

O p a r y u úst zvané také »telata« maží mazem z uší, nebo vytírají obrubou ručníku.

Rozpukané rty mají se mazati škvařeným sádlem nebo lojovou svíčkou.

K u r d ě j e jsou nakažlivé. Dostane je, kdo dává do úst měděné peníze, nebo hřeben. Má vzíti kousek kamence do úst a v slinách rozpustiti.

Koho bolí krk, vaří si bezový květ v mléce a tím krk vyplachuje. Obkládá si krk slaninou. Polyká rozetřený česnek, nebo med, s křenem. Také naškrabou do medu sazí z pece a polykají. Obkládají krk spařenými houbami, nebo lojem od mydláře, nebo teplým mechem nebo spařenými pšeničnými otrubami.

Kdo nemůže ohnutý palec, totiž jeho prostřední kůstku postaviti mezi zuby, má spadeno, čili spadlé mandle. O tom přesvědčí se též, měří-li šátkem přes čelo a pod bradou přes uši. Je-li míra stejná, má spadeno. Spadené mandle stírají se palci namočenými v lačných slinách. Někdo umí mandle zdvihnouti tím způsobem, že vstrčí nemocnému ukazováčky do krku a jimi zdvihá mandle.

Proti škytavce je dobře píti vodu přes nůž. Radí se jísti roztlučený mák, nebo sůl, nebo cukr. Dobře jest též hádati, kdo vzpomíná, zatajiti dech, nebo skytajícího polekati.

Podebrané mozoly léčí kasičkou ze žitného výraž-ku, slezového listí a másla s mlékem. Také dobře jest mazati je kolomazí.


Předchozí   Následující