Předchozí 0117 Následující
str. 114

Z á d ě r y na prstech dostane prý ten, koho nemají lidé rádi. — Odře-li si někdo obuví nohu, má si na bolest přilepiti blánu se skořápky čerstvého vejce. — »Holoubata«, t. j. puchýře, mají se protáhnouti hedvábnou nití.

Na odraženici čili náskok, přikládají rozstrouhané brambory, nebo slezovou, nebo lněnou kasičku. Aby se odraže-nice rozehnala, přikládají hašené vápno a bolí-li mnoho, roztrženou žábu.

Kdo má p o d 1 o m y pod prsty, má si napařiti nohy a pod-lomy namazati hustým terpentýnem. Aby lidé neměli podlomy, myjí si na Velký pátek nohy.

Je-li někdo schvácen na nohy, má je vstrčiti do mravenčího hnízda, nebo zahrabati do písku, nebo do ovčího hnoje. Také připravují mazání na schváceninu. Do láhve dají žejdlík vína, žejdlík octa, dva rozkrájené citrony, rozmarínu a hořčičné semeno. Láhev uzavrou měchýřem a položí do vařící vody.

Má-li někdo svrab, usuší oleandrové listy, roztluče je na prášek a vsype do rozpuštěného sádla. Tím se maže. Proti svrabu též dobře jest svařiti kůru krušiny a v odvaru tom se koupati. Radí se též namazati se večer petrolejem a ráno umýti.

Na omrzlinu přikládají rozžvýkaný hrách, nebo kůži z husí nohy, nebo vařené brambory. Někdo maže omrzlinu petrolejem, nebo žlučí.

Spáleninu posoli a podrží nad ohněm. Spálíš-li se do prstu, rychle chyť se tím prstem za ucho a bolesť pomine. Též radí mazati olejem, nebo přiložiti bláto z »heicuka« (kterým teče hnojůvka z chléva). Dobře jest posypat spáleninu žitným výražkem.

Opařeninu strkají do mouky nebo maží žlučí.

Štípne-li včela, má si postižený přikládati mokrý jíl.

Když se někdo řízne nebo sekne, dělává se toto: nalije se na ránu arnika. Nakape se na ni šťávy z řebříčku mezi dvěma kameny roztlučeného, nebo přiloží listy mořské cibule, ???? strakatého bodláku. Vepřové sádlo smíchané s bílou moukou dobře hojí. Též slanina. Ránu umývají odvarem řepíčku, nebo přesličky, nebo drobného slezu. Kasička ze slezu a chmele uvařená v mléce a přiložena vlažná zvolna táhne a hojí. Aby se něco nepodbíralo, ale rozehnalo, přikládají plátěný klůcek natřený žloutkem se solí, nebo chléb natřený mýdlem, nebo hašené vápno. Zarazí-li si někdo sklo nebo jehlu, přikládají klůcek natřený zaječím nebo slepičím sádlem nebo smolou.

Na živé masorpřikládají rozloupnutou suchou švestku nebo hrozinku. Také naškrabou vápno se stěny.

Krev zastavují pavučinou nebo přitisknou stříbrný peníz.

Na opuchliny přikládají listy líčka (podbělu). Otok


Předchozí   Následující