Předchozí 0118 Následující
str. 115

nakuřují jalovcem, nebo maží jalovcovou kořalkou, nebo koupají odvarem z jalovcových bobulí. Spuchlina »jde« prý tři dny nahoru a tři dny dolů.

Polámaný dává se napraviti a při tom natřásti, aby mu v zádech luplo. Dávají se mazati sádlem, máslem, rumem, lihem, řídkým terpentinem, kořalkou s mýdlem. Na záda přilepují flastr natřený hustým terpentinem. Pijí pivo, do kterého rozkloktají vejce se solí. Také dávají se mazati kořalkou s kafrem.

Pro horkost v těle přikládají křenové placky, které »táhnou« horkost. Vytáhnou-li puchýře, je dobře, nebo tím odchází horkost. Též přikládají rozstrouhané syrové brambory a jiné listí jako při bolení hlavy.

Bolí-li žaludek, přikládají horké krupky nebo spařené otruby.

Na zastavení běhavky jedí sušené plané hrušky; z pražené krupice kucmoch, perník politý kořalkou nebo rumem nebo syrupem, svatojanský chléb s utlučenými hořkými mandlemi nebo též balšám usmažený s vejcem na sladké smetaně.

Pro trávení dobře jest vypíti před obědem ve lžíci polévky tlučený pepř. Také pijí kořalku, do které nasypali utlučeného pepře.

Proti ř e z a v c e pijí odvar z kořenů petrželových. N a-stužený tře se lihem, ve kterém namočeni byli červení mravenci.

Čeněk Zíbrt:

František Jan Vavák.

(Dokončení.)

Frant. Vavák roku 1793 pečlivě, přesně a odborně zaznamenával, jak upravil novou českou chalupu pro rodinu Vavákovskou. Od začátku až do konce, zapisuje si všecko i s přesným výpočtem, komu kdo co zaplatil.

»Za dlouhé a dílem tesané dříví v Nučicích ve Střelovce šenkýřovi 35 zl. Václavu Vomáčkovi, zeťovi tamž, vzal je Rate-nickej, 12 zl. Též jemu za dříví, 1 strich pšenice 3 zl. a 2 stri-chy ječmene 3 zl., 6 zl. Za půl kopy prken na Labi u Píst 9 zl. 30. Za hřebíky podložní a šindelní 5 zl. 59. Za kámen, 18 sáhů, do Radimského důchodu, po půl zlatým, 9 zl. Za železo na obruče, 9 liber po 5 kr., 45 kr. P. Emanuelovi diskrecí 2 zl. Dne 18. máje jeden tejden třem zedníkům po devíti groších, za


Předchozí   Následující