Předchozí 0135 Následující
str. 132

myslíte: to diťa má na hubě6) posaváď žitý znak jak žédlíková s k 1 é n k a.«

Jiný případ doložil mně dobromyslný Slovák. »Ba veru »ťažká« roba móže sa zhlédnut bár do myši. Mlátili sme a jeden mlatec hodí! po robě, co s nama mlátila myš. A počúvajte: tá roba mała potom malučké a to mało na ruce takový znak ako vyzierá myš.«

Nejzajímavější však příklad »shlédnutí se« z leku jest tento: V jisté osadě u Vizovic na Moravě jednou v noci hořelo. Náhodou bylo to vedle stavení židova. Židovka uděšená vyběhla z domku a popadnuvši se za vlasy, počala bědovat. Ale když potom porodila syna, měl týž vlasy červené (zerzavé), ač oba rodiče měli vlasy černé. Tímto způsobem aspoň v tomto případě vykládá si lid »vznik vlasů zerzavých«. Rovněž v z nik ohnivých větších či menších skvrn na těle lidském matčině leku při požáru lid přičítá.

Kromě těchto příkladů mohl bych ještě mnoho jiných, rovněž z leku pošlých, zde uvésti. Byly mně jak v Čechách, tak na Moravě i na Slovensku vykládány.

Druhým nejčastějším případem »shlédnutí se« bývá ten, když má žena těhotná na nějakou potravinu chuť, té však se jí nedostane. Velmi zhusta »baží se« takové ženě třebas na jahody nebo v létě na maliny. A právě touto n e-ukojenou chutí se žena těhotná shlédne a následky shlédnutí jejího na dětech viděti je možno. Odtud prý pocházejí časté nálezy jahod, malin, řidčeji jablka, hrušky a jiného ovoce na těle lidském. Proto prý zkušený hlídač nebo hospodář nikdy nezakřikuje ženu úkradkem ovoce trhající, pozo-ruje-li, že je ona »ve stavu požehnaném«. To bylo mně vykládáno v Čechách. »A příjde-li taková ženská do stavem, tož jí lidé hupkem7) nesú, co je na očách, lebo by sa do toho mohla zhlédnut« — dotvrzovala mi Valaška od Vizovic. Z naznačené příčiny má jedno děvče na ruce podobu malého hruškového vdolka, jiný známý chlapec má na tváři podobu kousku uzeného, však chlupy porostlého vepřového masa.

Konečně mohou prý těhotné ženy, abych tak řekl v pravém či užším slova smyslu do jistých předmětů »se shlédnouti«, aniž se jich lekaly, nebo snísti je chtěly. Tak viděl jsem v Čechách na prsou jistého člověka znaménka na způsob souhvězdí malého vozu. Podoba toho ovšem byla patrná, a jak mně též člověk nyní již obstárlý dotvrzoval, v mládí jeho zvláště velice zřejmá. Matka jeho prý hledívala často za jasných večerů na hvězdy ony. — Z podobné také příčiny těhotné ženě, jestliže jí příbuzný zemře, neradi dovolují na mrtvolu jeho se dívati. A když otec nebo


Předchozí   Následující