Předchozí 0159 Následující
str. 156

Jeho slovo od prvého až do posledního bylo výrazem ušlechtilé snahy dra Pospíšila, s jakou přišel až i do Ameriky. Hlavně musíme oceniti jeho propagační činnost před světem vědeckým, v kterýchžto kruzích dnes se těší značné oblibě. Byl také prvním učencem československým, který promluvil na příklad v new-yorské akademii věd a uznán jako autorita válečných a mečových tanců evropských a jiných národů. A to jej proto přivedlo do Ameriky, aby seznal válečné tance indiánské a v krátké době také podnikne zájezd do indiánských reservací, kde najde jistě dostatek materiálu pro svůj obor, pro který téměř jen žije.

Nechci předbíhati, nýbrž chci raději postupovati podle skutečnosti, jak nám sám Pospíšil všecko líčí a objasňuje, přidávaje původní projekce, diapositivy a na sta a sta překrásných obrázků původních.

Roku 1924 v Praze na sjezde slovanských etnografů a geografů upozornil Pospíšil v I. části svého díla vědeckého na slovanské i mezinárodní prvky tanců zbrojných a mečových. Vedle slovanských tanců objasnil Pospíšil západoevropské tance zbrojné a mečové, německé, francouzské, anglické, španělské, italské, švédské atd.

Ve II. článku svého díla věnoval autor pozornost soustavnému přehledu materiálu polského. Přirovnává k tomu tance ukrajinské, kozácké, doklady příbuzných tanců u Basků v Py-renejích. Příbuzné jsou zbrojné, vojenské tance kavkazské, »Lezginka« (gruziňské, kabardzieňské, čerkeské, kubánské).

V Polsku po prvé byl podán na sjezdu slovanských geografů a etnografů film »Góralski taniec zbójników ze Zakopanego«.

Tančí se s obušky v ruce, jak v chórovém i dětských tancích v Čičmanech (župa nad Váhom, Slovensko), dále sólový tanec »Odzemek« na Vsatsku (Vsetín) na Moravě (přirovnal: prof. Arnaudov: rusalscy »Kukeri« v Bulharsku). Není posavad prostudován polský tanec žoldnéřský, vojenský »Sjejdok«. Pospíšil líčí taneční formy starodávné při karpatských zábavách. Tanec ukrajinský »Zaporožec«, donský »Kozáčok« (ukrajinský tanec »Gonta«). Moravský tanec ze Strání připomíná ve svých tekstech písňových, že v Moravských Karpatech tančilo se s obuškem. Na Moravě křižují se východní vlivy se západními prvky (meč místo obušku). Srv. doklady jihoslovan-ské. U Basků doklady o tancích v horách Pyrenejských, nesnadno přístupných: hry s mečem, kyjem (makila), s mečem a terčem (brokel dantza). Ukázky tanců francouzských a španělských zfilmoval dr. Pospíšil. Všestranný znalec choreografický přirovnával prvky baskické k prvkům tanců anglických


Předchozí   Následující