Předchozí 0242 Následující
str. 239

ského Musea, dr. Karel Černohorský, obíral se horlivě po letech důkladnými studiemi československých fajansí. Tak vzniklo Černohorského veledůležité dílo, dílo dnes nepostradatelné, vzorné. Toto dílo v literatuře odborné je dnes jediným teprve základem jasného vědění o fajansích a jest podkladem všeho konečného porozumění, co vlastně jsou habánské fajanse!

Obyčejně nesprávně a mnoho všelijak chybně se psává a mnoho se rozumovalo o huterských f ajansích, o novokřtěnských neboli tak zvaných toufarských nádobách, o tak zvaných ha-bánech, zároveň usedlých v československých zemích, hlavně v jižní Moravě a v západním Slovensku, na krátkou dobu již také v Čechách.

Dru Karlovi Černohorskému podařilo se po dlouhých pečlivých studiích, kulturně-historických, po studiích umeleckohistorických (kus po kuse v Praze, v Roudnici, v Jindř. Hradci, na Hluboké, v, Kolíně, v Brně, v Opavě, v Bratislavě, ve Vídni, v Berlíně, v Budapešti) sestaviti, jak možná vůbec, úplný, srozumitelný přehled fajansí habánských.

Podle konečné pravdy teprve víme a rozumíme, co teda jsou nádoby, nazývané habánské, hliněné, polévané, fajansové výrobky domácího původu československého. Dr. Černohorský má ohromnou zásluhu, že místo všelijakých ubohých dohadů, místo vábivých i nechutných smyšlenek na pevném, trvalém podkladu sestavil ponejprve, které to vlastně jsou památky habánské a jaké jsou určité charakteristické vlastnosti habánských nádob. Dnes již .víme všichni, co tvoří podklad těchto charakteristických výrobků, jak názvy tyto historicky vznikaly a jak se měnily, od konce století 16. až do století 18., v obvyklé literatuře francouzské, italské a hlavně německé.

S upřímnou i nelíčenou radostí smím v našem sborníku »Český Lid« předložiti čtenářům slovem i obrazem habánské nádoby. Je mi příjemnou povinností, poděkovati obzvláště upřímně na tomto místě adjunktovi Zemského musea v Opavě, p. Dru K. Černohorskému, dnes opravdu jedinému znalci, vlastně (abych řekl pravdu) objeviteli vědeckého souborného přehledu, sestaveného, upraveného a zpracovaného ve sbírky všech habánských fajansí původu československého.

Oč tedy jde? Které památky to jsou a kde jsou uschovány? Co tvoří základ všeho vědění o habánských f ajansích původu československého? Pro další kontrolování podávám pak úplný přehled celkové látky s obsahem obrázkovým, aby se podrobnosti zbytečně neopakovaly. Nejdříve výčet, kde jsou památky uloženy:

Obr. 1. Zemské museum, Brno. — Obr. 2. Zámek v Roud-


Předchozí   Následující