Předchozí 0251 Následující
str. 248

velmi často cínovou ovrubu nohy, okraje a cínové víčko (»mit zün eingefasstes geschuer« řádu z roku 1612); cínařské značky se však nevyskytují. Jsou zde také t. zv. »Büchsen«, hranolovité nádoby a láhve s cínovou šroubovitou uzávěrkou (obr. 30/31, 34); prismatickou nádrž na vodu s výlevkou z roku 1609 (obr. 18) můžeme považovati za »nálevku« (k »medenici«), o níž se činí zmínka v inventáři majetku pana Ladislava Berky z Dubého z roku 1615. Pak jsou zde ještě jiné nádoby, o nichž se inventáře nezmiňují, tak nádoby tvaru soudku, spočívajícího na dvou nebo na čtyřech zaoblených nebo jinak formovaných nohách, s obroučky na plášti (obr. 14—16), mísy, oválná a okrouhlá (obr. 32, 35), lékárnická nádoba s víčkem (obr. 33) a j.

Podle řádu z roku 1612 bylo huterským hrnčířům zapověděno, zdobiti fajansové výrobky příliš bohatě a zdobiti je obrazy ptáků, zvířat a podobnými motivy (figurálními). I v tom je naprostá shoda. Převážná většina těchto nádob je zdobena tak, jak jsme v důsledku tohoto zákazu předpokládali, totiž rostlinným ornamentem, jenž na způsob kytic (více nebo méně symetricky uspořádaných), úponků (vlnkovitého, volně vystupujícího a j.), růžic a pod. oživuje jejich povrch v nejrozmanitějších, nikdy se neopakujících variacích. Převládá výzdoba pestrými barvami. Ze žlutých tónů má světle oranžová, zhusta přecházející do zlatové, rozhodnou převahu nad světlou gumi-gutou a nad světlou citrónovou žlutí; podobně se zde dává přednost teplejšímu tónu hrachově nebo travnatě zelené před tyrkysovou. Zřejmé zalíbení mají malíři této výzdoby ve velmi příjemném barevném tónu pomněnkově nebo blankytně modré, již získávají míšením kobaltu s bělí; sytého tmavého kobaltu se proti tomu používá řidčeji. Manganově hnědofialová s počátku chybí a později má ve výzdobě těchto nádob zcela podřadnou úlohu: obyčejně jen konturuje a kreslí a jen ve výjimečných případech se jí používá také ? barevnému vyjádření květových motivů.

Rostlinný ornament je doprovázen a doplňován podružnými zdobnými motivy geometrické a grafické povahy, tak zvláště pásky, nejčastěji dvojitými (t. zv. dvojkružka), vlysy (pletencovým, srdečkovým, obloučkovým, protínajících se vlnovek a j.) ; oblíbenými doplňky výzdoby jsou pak ještě t. zv. »pí-sařský had« (obr. 16, 30, 32, 34, 35) a t. zv. (palmetové) »ozáření« (obr. 8, 19/20, 21, 28, 35 a pak ještě na nádobách obr. 17 a 22 po obou stranách ucha) a j. K inventáři zdobných motivů přináleží ještě dvojuché vázy, štítky, kartuš a j.; ornamentální funkci máji také číslice letopočtů a iniciálky jmen původních majitelů nádob. Na nádobách nalezneme všechny zdobné motivy, vyskytující se na zlomcích z »Habánic«.


Předchozí   Následující