Předchozí 0264 Následující
str. 261

nečistým, místy až zčernalým kopaltem. Jeden z těch šálů (je to šál obr. 2) jest opatřen letopočtem 1598. Toho roku nevznikl posud on, nýbrž celý šálový soubor. Také tyto šály jsou habánského původu. Uplně totéž prolamování okraje jako šál s listovou růžicí (obr. 4, číslo 2).

Č. 3. (Obr. 11.) Zámek v Jindř. Hradci. Znak Slavatův má čtyři žlutá a tři modrá pole. Z konce 16. století. Průměr okraje 22'3 cm, výška 7 cm.

Č. 4. (Obr. 12.) Zámek Hluboká. Výzdoba je kreslena světlým kobaltem a malována žlutou, zelenou a modrou. Podobnou kyticí jako šál z roku 1598 jest ozdoben také šál z roku 1611 ze sbírek zámku Hluboká.

Č. 5. (Obr. 15.) Zámek v Roudnici n. L. Soudek má pouze dvě nožky. Zadní stěna bez výzdoby; nahoře při otvoru v kon-traposici dvě jednoduché kytky. Výzdoba je kreslena světlým kobaltem a malována tvamomodrou, hrachově zelenou a citrónově žlutou. Délka 29 cm. Z roku 1608.

Č. 6. (Obr. 20.) Museum, Berlín. Vnitřní okraj zvonkovi-tého květu na džbánku z roku 1599 (okr. 19, 20) je mírně tečkován. U tohoto džbánku (a také ve výzdobě jiných nádob) všimli jsme si kolínka, jež zpevňuje hlavní linii vlnkovitého úponku v místech, kdež z ní odbočují stonky květových motivů a spirálovité úponky.

Č. 7. (Obr. 21.) Zemské museum, Opava. Kontury a vnitřní kresba v manganu; pásky jsou provedeny nečistým kobaltem. Výzdoba je malována jasným kobaltem, citrónově žlutou a zelenou. Na víčku vyryta písmena: P: W: M. Výška 18 cm.

Č. 8. (Obr. 24.) Zemské museum, Opava. Vlysy, dvoj-kružky a letopočet na žebrovaném džbánečku z roku 1617 jsou malovány světlým kobaltem, dvojtečky světle žlutou, kterou je též položena dvojkružka pod okrajem. Výška 12'7 cm.

Č. 9. (Obr. 34.) Městské museum, Kolín. Výzdoba olejníku z roku 1609 je kreslena světlým kobaltem a malována modrou, celenou a žlutou. Výška 22 cm.

Podal jsem celkem stručný výčet obsahu důkladné práce dra K. Černohorského a k tomu částečně doslova otiskl jeho poučující ukázky. Místo všech ukázek je třeba pročísti bedlivě úplnou rozpravu o habánských fajansích, rozpravu důvtipně rozvrženou a psanou s nadšenou láskou ? věci. Každý raději nechť knihu jeho sám od začátku do konce chutě a s radosti i s vděčností prostuduje.

Dnes již nepostačí laciné a pohodlné deklamace o »starodávném« původu habánských nádob. Dnes již naprosto jinak díváme se na džbánky, šály, lékárnické nádoby s víčkem, na oblíbené soudky, na ovální misky, na čtyřboké a ohmihranné


Předchozí   Následující