Předchozí 0266 Následující
str. 263

láhve atd. Bylo zvykem, že se po krátkém učňování hned každý stal výborným historikem umění proslavených fajansí. Dr. Černohorský zatím po dlouhé době zdlouhavé, napřed nevděčné a napínající práce prostudoval vše a po letech seznámil nás s habány se stanoviska zcela nového, před tím neznámého.

Vědecká tato práce dra Černohorského pojistila dnes nezvratně jasnou pravdivost odborníkům u nás i v cizině, kde a kterak provozovali fajansové výroby (počínajíc huterskými hrnčíři až ? »toufarům« a ku džbánkařům).

Potěšil nás autor »Počátků habánských fajansí«, že všímal si také pilně i vědeckých výsledků, otiskovaných v Českém Lidu od prof. J. Kouly (»Příspěvek ku poznání československé majoliky« v Českém Lidu, ročník VIII., 1899, str. 66).

Spisovatel »Počátků habánských fajansí« ovládá veškerý netušený materiál, přístupný v končinách rozmanitých, ve veřejných sbírkách, museích i v soukromých pokladech. Obrázky v knize jsou sličné, srozumitelné. Spisovatel postupuje s osvědčenou střízlivostí, s vytříbenou kritičností. Dr. Černohorský s vědeckou pohotovostí vše přesně rozvádí. Opírá se všade o výklady spolehlivé, přesvědčivé, dokázané vlastním přesvědčením, kde každou památku měl spisovatel ve vlastních rukách, před svým zrakem. A dále odkazuje ještě spisovatel na hojné, všestranné citáty, na ukázky jednotlivých statí. Po prvé zpracovány jsou tyto základní otázky z oboru habánských fajansí, posud ponejprv v literatuře odborné a chlubíme se po prvé soustavně, co znamenají samostatné cechy řemeslníků, zabývajících se vyráběním fajansového nádobí, což se stalo charakteristickou zvláštností pak hrnčířů, pozdějších huterovců, no-vokřtěnského původu habánského.

Přeji snaživému spisovateli dalšího, plného a šťastného zdaru!

Rudolf Janovský, Eduard Peck, kulturní pracovník valašský, ve Valašském Meziříčí 1931. Otisk: Naše Valašsko, roč. II., čís. 2, str. 7, obrázek na str. 3. Srv. Český Lid XXXI, str. 152 až 154. Pěkně ocenil tuto činnost Peckovu redaktor Zá-Ihotského sborníku Fr. Kratochvíl v 3. čísle časopisu Bezkydy-Jeseníky (str. 42—44) článkem Průkopník turistického zpravodajství Eduard Peck. Upozornění na důležitost Skopalíkova archivu v Záhlinicích jako cenného pramene pro vlastivědné badání, taktéž oceněno vlastně až po dvaceti letech. Archiv ten, obsahující listiny z let 1284 až 1848 a mající 1314 čísel, byl později podrobně prozkoumán a odborně uspořádán děkanem a spisovatelem P. Petrem Tesařem z Tlumačova. Regesta (výpisy) listin uveřejňovány byly v Časop. mor. musea zem. v Brně, ale když časopis zanikl, vydal Tesař za přispění Národní jed-


Předchozí   Následující