Předchozí 0274 Následující
str. 271

Monografie Chýnova (v rukop.)- 4. V. Kůstka, Z pamětí města Chýnova. 5. A. Sedláček, Hrady a zámky (Tábor a okolí ve IV. díle, Jistebnicko a Stádlecko v VII., Soběslavsko ve III.), Minulost Mladé Vožice, Kraj chýnovský v dávných dobách (výr. zpráva gymn. tábor. 1885). 6. Šafránek Fr., Geognostický a geologický rozhled po okresu táborském s popisem minerálnych zřídel (výr. zpráva gymnasia tábor. 1878). 7. J. Švehla, Táborsko v pravěku (pro archeologii), Kozí, Sezimovo Ústí. 8. Pr. Teplý, Paměti Miličína. 9. F. D. Zenkl, Spisovatelé kraje táborského (pro životopisy). Z časopisů: Český lid, Kraj kalicha (zejména vlastiv. články Em. Smrže), Jihočeský sborník historický, Staré a nové zvěsti ze Soběslave a okolí, Památky archeologické a místopisné. Připomínáme, že dobrou informaci poskytnou i zápisy pamět. knih a kronik obecních, farních, školních, rodinné zápisky a j. a vzpomínky starých pamětníků, velmi důležité pro zjišťování věcí zaniklých a zapomenutých. Vlastivěda Táborská, tímto způsobem sebraná a zpracovaná, nemá býti toliko pomíjejícím dílem výstavním, ale bude východiskem veškeré budoucí práce školní, jež postavena bude na přirozený základ — princip vlastivědný. Za Okresní školský výstavní výbor v Táboře: Jos. Erhart, předseda, R. Cikhart, jednatel.

Popis přírodní. Poloha místa. Plán obce. Okolí, vzdálenost okolních míst a spojovací prostředky. Ráz krajiny. Geologický útvar. Teplota, srážky (vliv okolí). Vyvýšeniny (nákres obzoru). Řeky potoky. Samoty: myslivny, mlýny atd. Soupis mlýnů a mysliven (i zaniklých), zájezdních hospod, rybníků (i zaniklých), památek po dolování (puchýren, hamrů). Rostlinstvo, horniny a nerosty v místě a okolí.

Statistika. Počet domů, obyvatelů (úbytek), rodin, bytů, příslušnost náboženská a politická (výsledky voleb). Domácí zvířectvo. Majetkové poměry (výměra), zaměstnání obyvatelstva dnes i v minulosti. Obecní rozpočet. Peněžnictví.

Poměry hospodářské. Rolnictví, způsob hospodaření (pokrok, plodiny a jakost sklizně, výnos půdy, meliorace), živelní pohromy. Úpadky v hospodářství (příčiny). Dělení statků. Do-bytkářství (plemena, mlékařství), ovocnářství, drůbežnictví, včelařství, rybnikářství, lesnictví (hájovny, odstřel zvěře). Turistika. Soupis flusáren, pazderen, olejen, ovčínů, paměti o pastýřích, o dravé zvěři. Vinice a chmelnice.

Průmysl. Průmysl domácký (tkalcovství, přádelnictví, vyšívání). Pivovary, lihovary, cihelny, vápenky (dnešní i zaniklé). Továrny. Dovoz průmysl, výrobků.

Obchod. Obchodní poměry. Obchodníci. Dovoz a vývoz. Spotřeba. Výroční a týdenní trhy. Dopravní prostředky.


Předchozí   Následující