Předchozí 0300 Následující
str. 297

2. Šest štoudví kamenných, v Káni Galilejské postavených . ..

1. Mistře . . ., co jest to sedm?

2. Sedm darů Ducha svatého, šest štoudví kamenných v Káni.. .

1. Mistře . . ., co jest to osm?

2. Osm blahoslavenství, sedm darů Ducha svatého...

1. Mistře ..., co jest to devět?

2. Devět kurů andělských, osm blahoslavenství...

1. Mistře ..., co jest to deset?

2. Deset jest Božích přikázání, devět kurů andělských ...

1. Mistře ..., co jest to jedenáct?

2. Jedenáct panen zamordovaných, v Rejně Kolíně pochovaných, deset Božích přikázání...

1. Mistře..., co jest to dvanáct?

2. Dvanáct svatých apoštolů, jedenáct panen zamordovaných, v Rejně Kolíně pochovaných, deset Božích přikázání, devět kurů andělských, osm blahoslavenství, sedm darů Ducha svatého, šest štoudví kamenných, v Káni Galilejský postavených, pět ran Ježíšových, čtyři evangelisté, tři patriarchové, dvě tabule Mojžíšovy, Jeden jest Bůh náš, který nad námi panuje a panovati bude až na věky věkův amen!

Časové zprávy.

Velké národopisné slavnosti v Hodoníně na Moravském Slovácku. V rámci orelských slavností pořádán byl v pondělí 29. června 1931 na den sv. Petra a Pavla v Hodoníně národopisný den Moravského Slovácka, při němž účastníci v pravých národních krojích slováckých, hýřících nádherou a krásou, předvedli staré moravské tance a zvyky. Ve 2 hod. 30 minut odpol. vyšel velký krojový průvod a po něm na sletišti, uprostřed lesů, předváděny byly národní tance (11 tanců nacvičovalo se v 50 jednotách), pak jízda králů z Vlkoše, Králov-ničky z Milotic, Skoronic a Terezína, Slovácká svatba z Dam-bořic, Nasedlovic a Uhřic, Šlahačka z Vacenovic, Rekruti z Mistřína a Svatobořic, Dožinky z Lužic, Ratiškovic a Ro-hatce, Zrušení roboty z Čejkovic, Hody s věncem z Bukovan a Kyjovska, Stavění máje a velké slovácké hody z Břeclavska.

    Rudolf Janovský.

Opět ohrožený dřevěný kostelík. Olomoucký časopis Našinec v čís. 44. ze dne 22. února 1931 uveřejňuje zprávu: »Stavba nového kostela na Těšínsku. V Albrechticích u Českého Těšína byly zahájeny přípravy pro výstavbu římsko-


Předchozí   Následující