Předchozí 0023 Následující
str. 22

9. Neodpauštiaj handlovníku, keť ho vidíš handlovat, s ticha olaj (sic) remesníku, keť ho vidíš vandrovat: »Stůj, šu-haju, v tomto háju, dnes musíš zahynauti, jestli nechceš s pe-niázema tvoje měšců pohnauti.«

10. Privítaj žida krestiansky, per mu hlavu do země, pitaj se ho: Čo to neseš, korení neb peniáze, perle, fajky a knoflíky, staré zlato, dukáty, pakli nechce barák sundat, hol mu bradu kriváky.

11. Nenech žida cestau jíti, baj on Boží stvorení, pitaj se ho, čo to nese, palenko neb korení. Čo ti bude odpovídat, daj mu pozor na řeči, jestli tia bude zapírat, per, až duše vyskočí.

12. Zavleč jeho mezi trní bezpečnia se ohlídaj, zahvízdaj na kamarády jak se dalo po ví daj. Jestli jich víc uhlídáte, s ticha je obejdete, nejstaršího nejvíc bite a poberte peňaze.

13. Pretrasajte jim baráky, pytlíky z nich schazujte, pre-trasajte měšce taky, v kozly ? stromům vázejte, jeden každý svého táhni, sužuj podle libosti, nebude tia Bůh mít za zlý, baj ty hledíš živnosti.

14. Nedaj na sobě strach znát jeť uvidíš vojaka, hned v rychlosti s veselostí hoď kulku do obváka, vyskoč z ticha, strhni stiba, čakanem lámej nohy, sebera zbraň bbbbbbbbb hhhhhh, ubíraj sa pod hory.

15. Ve dna sobě odpočívaj v dolinách pri slunečku a v noci sobia pospíchaj ? dědinám pri měsíčku, baj do mlýna k mlynárovi s pacholky se dostaneš, neb časem k officírovi do príbytku se vlámeš.

16. Bar by tia chtial pri rabunku někdo poklad tajiti, svaž mu nohy, také ruce, daj mu boky páliti; jestli sa ti nechce přiznat, masť mu hlavu za uchem, nechca-li ti peniaz dáti, pobízaj ho obuchem.

17. Lepší je práce valachů nežli polní robota, lepší nežli sedlákovi, kterého sauží psota, jen jsa vždycky toho pridrž, nic tia scházet nebude; rabuj, sbíraj, kraď, obírá j, víc a víc tia přibude.

(Zakončen tisk zdobným rohem ornamentálním.)

Rud. Janovský:

Cholera naHolešovsku, Bystřicku a Vizovsku (v okr. hejtm. Milešovském) ve století XIX.

V minulém století vypukla hrozná epidemická nemoc, asiatská cholera, roku 1817 na březích Gangu, která v následujících letech zničila téměř celou Východní Indii, pronikla na Ceylon (1818), Siam (1819), do Číny (1820), Jávy


Předchozí   Následující