Předchozí 0072 Následující
str. 72

ružička. Jak ružička červena, od hlavy po ramena, byla bys, byla bys jak ružička. Marjano, Marjano, zaviraj vrata rano, Marjano, Marjano, zaviraj vrata. Kdybys vrata zavřela, matka by něvědzěla, žes měla dnes v noci zas galana.

Tanečníci stojí po obvodu kruhu vedle sebe. Tanečník stojí uprostřed dvou tanečnic a drží v každé ruce ve výši hlavy za jeden konec bílý šátek, jehož druhý konec drží tanečnice. Za zvuku hudby postupuje tanečník valčíkovým krokem osm kroků vpřed. Při prvním kroku při slovech: »Byla bys« pokloní se tanečník tanečnici levé, která se při jeho pokloně podvíjí pod šátkem polkovým krokem směrem ? němu. Mezitím časem postoupí pravá tanečnice polkovým krokem vpřed. Při druhém kroku při opakování »byla bys« pokloní se tanečník tanečnici pravé. Při jeho pokloně podvíjí se tato pod šátkem, kdežto tanečnice levá postoupí mezitím polkovým krokem vpřed. Toto se během osmitaktů střídavě opakuje. Při podvíjení popouští tanečník šátek v prstech, proto se tanec jmenuje též: »Puščany«. Při slovech: »Jak ružička červena« tanečník se zastaví a tanečnice levá podtančuje polkovým krokem předem pod šátkem, který tanečník drží v ruce s tanečnicí pravou, až se vrátí na původní místo. Při podtančování obrátí tanečníka, který stále v rukou oba šátky drží, tváří dozadu. Při slovech: »Od hlavy po ramena« podtančuje podobně tanečnice pravá ? tanečníkovi, jak nyní stojí, zezadu a obrátí při tom tanečníka do původního postavení. Poté pokročí tanečník ještě dva valčíkové kroky, při nichž se tanečnice střídavě podvíjejí dopředu. Při zakončení: »jak ružička« se tanečník zastaví a obě tanečnice se současně pod šátkem na svých místech otočí.

»Ř e z n i c k á«. Vy řeznici, řemesnici, vy ve zvyku mače, dy vy něco kupujeće, dycky utrhače. Za co ta krava, za pul to-lara. Za dva, za tři, za štyry tolary.

Tanečníci stojí po obvodu kruhu proti sobě ruce v bok, tanečnice před tanečníkem. Při slovech: »Vy řeznici, řemesnici, vy ve zvyku mače, dy vy něco kupujeéě, dycky utrhače«, couvá děvče obyčejnými kroky a tanečník za ním postupuje. Při každém kroku tleskají si střídavě pravýma a levýma rukama, asi do výše tváře kolmo zvednutýma. Při slovech: »Za co ta krava?« se zastaví, tanečnice dá levou ruku v bok, pravou ruku podá vodorovně tanečníkovi do levé ruky, který ji na ni tleskne rukou pravou, jako se děje při koupi. Při slovech: »Za pul to-lara« podá tanečnice svou ruku tanečníkovi do ruky pravé, a ten tleskne jí na ruku levou. Při tom dá tanečnice pravou ruku v bok. Při slovech: »Za dva, za tři, za štyry tolary, za dva, za tři, štyry tolary« postupují tanečníci rychlejším tempem a tleskají si v ruce jako na počátku.


Předchozí   Následující