Předchozí 0020 Následující
str. 19

fotografované věci. Právě tak netřeba jistě připomínat, že předměty nebudeme vybírat podle honosnosti, úpravnosti ani krásy, nýbrž vždy s hlediska národopisného studia podle toho, jsou-li pro kraj charakteristické a důležité.

U každého obrázku budiž vždy udáno, z které vsi a okresu pochází, kdo a kdy jej zhotovil, kromě toho budiž podrobně popsán předmět, který snímek představuje.

U domu nechť je udáno, zda je to statek, chalupa a pod., budiž zapsáno popisné číslo, majitel, stáří, stavitel, lze-li to zjistit, a je-li možno i další zprávy. U krojů budiž uvedeno, zda je to oblek sváteční nebo všední, současný nebo starší, v tom případě, kdy se nosil, kdo je fotografovaná osoba, co je na obleku typického atd. Podobně nechť jsou zaznamenány všechny podrobnosti i u jiných snímků.

Pro národopisné účely fotografujeme především pohledy na kraj a rozložení vsí, tak aby byla zřejmá jejich situace v teréně, tedy s té strany, odkud se nejlépe vidí poloha dědiny (na př. v kotlině, na návrší a j.). Velmi názorné jsou snímky, pořízené z aero-plánu, ale vedle toho jsou důležité i pohledy pozemní. Ve vsi samé fotografujeme celkové pohledy na rozestavení usedlostí i na náves, kromě toho i pohledy na humna vsí.

Jednotlivá hospodářství musí být fotografována nejdříve celistvá i s okolím, opět pro svoji situaci ve vsi, detailnější obrázky věnují se pak pohledům do dvora a konečně jednotlivým budovám obytným i hospodářským. Budovy hledíme obyčejně fotografovati „ob roh", abychom vystihli celkový jejich tvar, přirozeně hledíme při tom dostat budovu na obrázek úplně celou i se střechou atd. Často jest třeba bráti ji zpředu i zezadu. Důležité je vyčkati správného osvětlení, aby některé části nebyly příliš zastíněny a osvětlené


Předchozí   Následující