Předchozí 0021 Následující
str. 20

i stíněné části netvořily příliš silných kontrastů. Naprosto neváhejme věnovati řadu obrázků charakteristickým budovám hospodářským, zejména pohledům do dvora, špýcharům a stodolám, neboť bývají někdy národopisně významnější než obytný dům. Fasádu budov fotografujeme zpředu, kromě toho na zvláštní snímky zachytíme některé detaily, na př. roubení dveří, oken, sestavení trámů u pavlače a j. Vzácné jsou pohledy do interierů světnic, kuchyní i hospodářských budov a proto je důležité zachovat na obrázcích z jejich starého uspořádání vše, co ještě lze. Při jejich fotografování odstraníme jen předměty velmi blízké, jež by na obrázku vypadly příliš velké, jinak zachováme věrně uspořádání, které je v interieru obvyklé, neubírajíce a nepřidávajíce nic. Volíme širokoúhlý objektiv, aby pohled byl co nejširší, a pro správné osvětlení temných koutů použijeme i umělého světla magnesiového. Rozumí se samo sebou, že fotograf zachytí na obrázcích i všechny zvláštní budovy a jejich vnitřek, jako sušírny, kovárny, pazderny, koliby, úkryty v poli a na pastvě, kapličky a j.

Bylo by důležité, aby veškerá stará stavení, zbudovaná do polovice minulého století, byla zachována budoucnosti na řádných fotografiích, a to nejen svým průčelím, nýbrž i pohledy odzadu a zvnitřku.

K fotografiím nechť je připojen načrtnutý plán budov. U zvláště charakteristických hospodářství zobrazujeme veškery půdorysy a profily podrobnou kresbou na základě přesného vyměření. Pomocí dlouhé míry vyměříme nejdříve situaci budov kolem dvora a sice tak, že měříme úhlopříčně vzdálenosti jednotlivých rohů u staveb. Na detailnějších rysech vyneseme půdorys obytného domu i ostatních stavení. Kromě toho zachytíme i svislý průřez, dbajíce konstrukcí krovu i komína. Významné detaily vykreslíme ve větším měřítku zvlášť.


Předchozí   Následující