Předchozí 0031 Následující
str. 30

jak dávná jsou její sídla v kraji, nakreslete hranici jejího území a vyličte její posuny v minulosti (nebyly-li íyto zprávy zařazeny již dříve). Naznačte, jak se různé národnosti spolu snášejí, jaké jsou mezi nimi styky a jaký byl vzájemný vliv.

Vyličte, jak je kraj osídlen co do hustoty, jaké jsou rozdíly v okrscích a jaké příčiny toho. Naznačte přírůstek nebo úbytek obyvatelstva a vysvětlete příčiny toho: průmysl, přistěhovalectví, plodnost lidu, vystěhovalectví, dočasné odcházení, úmrtnost atd.

Vyznačte v přehledu, jakého je obyvatelstvo zaměstnání (s udáním procent), jaký poměr připadá na různé okrsky národnosti. Jaké nastaly v tom směru změny průběhem dob, z jakých důvodů a jaké jsou důsledky toho pro život obyvatelstva a celý kraj. Podrobné údaje o zaměstnání buďtež uvedeny pak v příslušné kapitole o zaměstnání lidu.

Obraz obyvatelstva co do fysického charakteru vyžaduje, aby jej zpracoval odborník-antropolog, ale místní pracovníci mohou připravit mnoho užitečného materiálu. Obraz musí být ovšem jen přehledný, neboť nejde o dílo antropologické, nýbrž o informativní stať v díle národopisném. Je třeba, aby i antropologické stránce našeho lidu byla věnována pozornost a poměry byly v tom směru probádány. Jde především o to, určit, jaké rase nebo rasám patří obyvatelstvo kraje, jakého je vzrůstu, typu lebky, barvy vlasů, očí i pleti a j. Určení musí se zakládat na antropologickém měření co největšího počtu dospělých jedinců. Nelze-li provést měření, mohou částečně prospět alespoň četné fotografie, které se odborníkovi zašlou, a to fotografie celých postav, zejména hlav, provedené en face i z profilu.

Podrobné měření může částečně nahradit přehled poměrů, zjištěných při odvodech, měření v nemocnicích, iělocvičných spolcích a měření dětí. Ve smíšeném úze-


Předchozí   Následující